Fanzi je napisao/la: ↑pet apr 18, 2025 8:49 am
Prijatelju, nije ničija. Samo moja.
Najprije da napišem, da ne sapunjam dasku ni upravi, ni Denisu, ni ljudima koji misle drugačije. Nikad nisam bio čovjek koji je unosio nemir.
Javno iznosim mišljenje u kojem se obračunam sa samim sobom. Jednostavno, meni neće pod kožu nijedna od generacija Želje od 2015. godine. Evo ravno 10 godina, imam problem s ljudima koji igraju za nas. Kad kažem ljudima, mislim uglavnom na većinu, ne na klince koji su ponikli u našoj školi, ili momke koji su opravdali plavi dres.
Razumijem na šta me pozivaš, ali moja vizija je malo šira. Znam da omladinski nema uspjeha ko nekad. Ipak, koliko je igrača propalo kroz Akademiju FKS, a zaista su talentovani? Propalo radi njihove neostvarene ambicije. Nedavno sam izbacio da je od 11 momaka koji su igrali protiv Atletica, njih 4 koji su igrali za nas okončalo karijeru.
A bilo je talenata...
Ko ima dijete, zna da je Zrinjski već unazad par sezona počeo skautirati igrače u Kantonu Sarajevo. I šalju ponude roditeljima. Znam dvije porodice. Vidi valjda Zrinjski, ono u čemu se ja ne razumijem do kraja.
Ne može me niko ubijediti da se ne može formirati mlada, posve Željina ekipa, sarajevska ekipa, ekipa djece sa sarajevskih ulica, posve bosanska ekipa, i da neće biti gotovo isto dobra kao ova u kojoj uvozimo hrvatsko-crnogorsko-srbijanski uglavnom škart. Nemoguće je da će svih 11 igrača biti flopovi. Isplivat će iz svake generacije 1-2 kvalitetna, a nama ni Evropa nije donijela novca koliko fond solidarnosti i transferi koje smo imali.
A mi iz godine u godinu na silu pokušavamo stvoriti novac, uspjeh, a imamo kontinuiranu krizu.
Da li znaš da treneri u OP nemaju platu već dva mjeseca?
Kakvi god da su (a ima ih neznalica i pčkica), oni su tu i treniraju djecu, evo sada već i besplatno,a da stvar bude bolja niko se iz Uprave nije udostojio da kaže ljudima da neće primiti određeni period plate.
Vidi, moguće je da je ovo i način Uprave da se riješi određenih trenera u OP, ja to ne znam, ali to nije način na koji jedan kako ga svi zovu ozbiljan Klub rješava stvari.
Reorganizacija OP je sada u ovom trenutku bila bitnija nego građenje južne tribina, jer s te tribine niko ti neće donijeti profit od kojeg ćeš živjeti i dalje ulagati, već ćeš imati u prosjeku ljudi na tom jugu kao i do sada i šta, zaradićeš nekih hiljada, a ispravnim radom i Akademijom milione, uostalom Torpedo sve radi stihijski ispod radara i obrću novce (možete pisati šta god želite).
Koji igrač je iz OP izašao u posljednjih 10 godina da možeš reći evo ga to je taj?
Evo primjer Šabića. Ima dečko lijevu nogu i dobar centaršut, a sve ostalo mu je blaga katastrofa. Da krenemo od snage i konstitucije, čista 0. Postavljanje na terenu još jedna 0.
Evo ja te ubijeđujem da trenutno ne možemo formirati ništa dok se ne napravi akademija. Pogotovo ova priča sarajevskih ulica, kakvih ulica, gdje se lopta u mahali nije odigrala od dolaska jbenih instagrama, šiša, tik toka? Dođi na Grbavicu i pogledaj trening juniora ili kadeta koji ne mogu sa 16m da pogode gol iz 20 pokušaja ili dodati na duže od 10m, pa to je naučna fantastika. Ali i pored negativnih primjera imamo u OP dječaka koji je najbolji trenutno u cijeloj državi svog godišta, za kojeg su treneri Dinama poludili bili na turniru. Znate šta će se desiti na kraju, otići će u FKS gdje mu je sve besplatno i gdje će moći napredovati (primjera radi) ili čak u Dinamo, ali ne on će da plaća članarinu, otac će mu sve iznad navedeno plaćati. Onda se svi pitaju što djeca idu, dajte molim vas.
Nekvalitetnim radom pojedinih trenera iz OP ne može ništa isplivati i neće, ali tu se opet vratimo na osnivanje akademije i reorganizacijom stručnog kadra.