sri nov 14, 2018 10:48 pm
Po meni, jedna je greska ove uprave - previse su izasli u susret navijacima i sada su iznenadjeni sto im to ovako vracaju. Treba da se zna ko je navijac, a ko uprava, sta se smije, a sta ne smije. Biti popustljiv prema ulici znaci upravo to da ce ulica dici svoj standard i da ce te zeljeti nadmasiti. Izasli ste u susret sa cijenom karata, cijenama i ponudom u fan shopu, razlicitim nagradnim igrama i pogodnostima za clanove i to je sasvim dovoljno. A citati forume, dovoditi igrace koje predlazu navijaci, raditi neke stvari samo da bi se ostavio taj neki dojam na navijace je apsolutno glupo. Postoje ljudi koji su skolovani za to i koji imaju iskustva. Takvi ljudi kostaju, ali se isplate i takve ljude treba naci i dovesti. Dati im zadatke, postaviti ciljeve i objasniti im odgovornost. S vremena na vrijeme obratiti paznju na forum i navijace i uporediti sta navijaci misle, a sta misle pravi strucnjaci i iskazati na neki nacin pohvalu navijacima ako su se neke ideje i rjesenja poklopila.
Kada je u pitanju ova bakljada samo mogu reci da je to smijesno. Zabranite unosenje obicnog kisobrana na tribinu i kisnemo k'o kakvi crvi, a ne mozete da zabranite unos baklje. To je prica za malu djecu i to je klasicno izlazenje u susret navijacima i po meni za to i treba da placa klub kazne. Sam Siljak je izjavljivao da ce se placati kazne za bakljade i ne znam cemu sva krivica na navijace. Po meni, veci je krivac klub koji to dozvoljava (a ne dozvoljava kisobrane i ponizava nas na tribinama u neku ruku) i obecava placanje kazni. Ako sada neko kaze da je MUP za to odgovoran, pa eto, trazite od MUP-a da pretrazi i zabrani baklje isto kao i pisljivi kisobran.
Kako rijesiti problem baklji - pa ako savez trazi smanjenje huliganstva i bakljadi napravite sastanak i predlozite da na Grbavici na stepenicama stoje po 3-4 policajca (iza istoka je ionako specijalna jedinica ako bude potrebe) koja ce kontrolirati i imati dozvolu da isprazne dio tribine gdje se baklja zapali. 1-2-3 puta ce se zapaliti po jedna i biti ce praznjenja, ali ce se problem rijesiti u dugorocnom smislu, jer kada jednom opalite po dzepu pojedince nece vise nikada pomisliti. Dalje, pojacajte kontrole, postavite par policajaca i gore na tranzit, skidajte i izuvajte svakog sumnjivog i na kraju krajeva, ugradite jos kamera i trazite licnu pri kupovini karte. Ko je cist i ne baca, pristat ce na svaku mogucu kontrolu. Uvijek ce se buniti i traziti razloge oni koji zele da to rade.