pon jun 05, 2023 8:55 am
Danas je 25. godisnjica od osvajanja trece drzavne titule. Nakon Milana Rajlica 1946. i Milana Ribara 1972. ovaj put nije Milan nego Enver Hadziabdic osvojio titulu Bosne i Hercegovinu u napetom finalu na stadionu Kosevu, kojemu se od tada simpaticno tepa kao Hadison Park, jer upravo Hadis Zubanovic je donio titulu u 89. minuti utakmice poslije, mora se priznati, jaceg protivnika koji je uspio da promasi mnogo sansi za gol. Zeljo se branio manje vise cijelu utakmicu uz poneku kontru ali zato se to isplatio kada je Adnan Pehlivanovic (ne)spretno izbacio loptu prema sredini prema Edinu Sopovicu, koji maestralno asistira Hadisu Zubanovicu koji sam trci prema golmanu FK Sarajeva Mirsadu Dedicu. Ovaj izljece da ga faulira ali Zubanovic uspijeva da ga prodje i da lijevom nogom nekako sutne loptu prema golu, koja svom cudnom putanjom u jednom momentu izgleda da nece u gol ali onda skrece malo ulijevo i ulazi u gol na odusveljenje preko 15.000 nasih navijaca na stadionu i na opstu tugu i razocarenje ne samo "domace" publike nego i komentatora Sabahudina Topalibecirevica. Sretan Vam Zubandan 5. juni Zeljovci!
Pitanje, gdje ste vi bili taj dan? Podijeliti vasa sjecanja na ovaj lijep dan.
Ja sam bio naravno na utakmici kao sve utakmice te sezone 97/98 u Sarajevu (nisam tada isao na gostovanja jos, osim Koseva). Ali taj dan sam bio nervozan, zavrsio sam osnovnu skolu, imao malu maturu cetiri dana prije (kad je odigrana utakmica protiv Zrinjskog) i nestrpljivo cekao finale. Sa rodjacima sam otisao na utakmicu i bilo je jako napeto za gledati. Nakon pobjede nijedno ljeto nije bilo ljepse od tog. Em More, em slavljenicka atmosfera gotovo sve do septembra te godine. Ta godina je bila jako lijepa za mene, a Zeljo je ucinio jos ljepsom i do dan danas pamtim sve iz tog perioda.
100/94/37/34 - i to je to!