thierryhenry21 je napisao/la: ↑sub maj 20, 2023 2:47 am
Mulalic Edis je napisao/la: ↑sub maj 20, 2023 12:18 am
Valter je napisao/la: ↑pet maj 19, 2023 9:02 pm
Hajd sta ima veze, koja polomljena stolica, koja hiljadica manje, j.ebo to. Još koja hiljadica manje za kaznu, ma je.bo i to. Svakako mi navijači nismo krivi za te kazne. I zato se i opet, i opet, i opet ,,, ne treba aman pisati o tome. A to i administraciji baš smeta, jeRbo bi se moralo pisati i ko je kriv.
Al zato treba razglabati o tome ostaje li Hodžić ili Santos ili ,,, jer o tome ustvari mi navijači odlučujemo.
Al gle čuda da bi ovi ostali treba dati i nešto novaca, a novci odoše na kazne. Je.bo lud zbunjenog.
Derbi je, 3 hiljade ljudi, nije se planski cupalo, ne moze se kontrolisati. I za navijace ne talasaj gluposti, donijeli su para za 336 kazni, a o podrsci da ne pricam. To da neko zapali baklju ili pocupa stolicu ce uvijek biti jer svako ima pravo dati 5 KM i uci na utakmicu, a velika masa se ne moze iskontrolisati. Pricam o navijacima s Juga, generalnom sponzoru, ovim sto su donijeli 200 milja u decembru (donijece 300 opet u decembru) i sto su igracima pruzili podrsku nakon 5 poraza i ogradili se od pljuvaca sa drugih strana. Ovim sto su licencu zavrsili i sto po 6 sati idu u jednom smjeru da gledaju Zelju.
Nekad se moglo pricati o ovome, ali sad trenutno oni/mi smo ubjedljivi najjaci dio kluba. U sustini i igraci i uprava su tu s navijacima, veci dio njih je dio navijaca.
Nisu navijači s juga donijeli 200 milja nego svi mi zajedno. Velika masa se itekako može kontrolisat i smatram da su momci sa šipke trebali opomenuti ove što čupaju stolice da to ne rade. Prošli korteo su rekli da se ne baca smeće jer je grad naš i smeća je minimalno bilo, ovaj put nisu rekli i toliko je smeća bilo da je mene stid bilo iskreno zbog toga. Ne smatram da su oni dužni bilo koga odgajati, ali na tribini su morali opomenuti da se stolice ne čupaju i da su to uradili, siguran sam da se ne bi ovo desilo.
Svako ima pravo dati 5 KM i doći na utakmicu, ali neke osnove kulture se moraju znati, to što je dao 5 KM mu ne daje za pravo da uništava državnu ili bilo čiju imovinu, taman da je njihov stadion. Primitivizam. To niti je ideologija niti je stvar filozofije.
Tako je ! Za Gospodina se moze navijati samo gospodski i nikako drugacije, to je stvar nase filozofije, kulture, vaspitanja, naslijedja koje moramo prenositi na nove generacije, bez
obzira na to kakva su vremena dosla i bez obzira na to sta ovi najmladji podrazumijevaju pod pojmom " cool " i kakvi su im trenutacni pomodarski ufuri. Primitivizam i destrukcija
nikada nisu bili kategorije sa kojima se identifikovala nasa Plava familija. Samo par dana nakon sto smo kritikovali vandalsko ponasanje Velezovaca u Zenici, uvidjeli smo i da medju nama ima takvih pojedinaca. Citavog svog zivota, govoreci o navijacima Zelje i smatrajuci nas sviju bracom, sa ponosom sam ponavljao : " Zarezes jednog od nas, svi mi krvarimo ."
Ali, eto, isto tako moram da kazem " Obruka li se jedan od nas, svi se mi crvenimo ". I zato, nema ama bas nikakvog razloga da, onako, izmedju sebe, kao prava familija ne kazemo
jasno i glasno da to nije bilo u redu i da ne uradimo nesto da se takve stvari vise ne ponavljaju. A, ne treba puno... Najmladji navijaci moraju shvatiti da je osnova nase filozofije
POSTOVANJE ili RESPECT prema Klubu za kojeg navijaju i da svojim nastupom na tribini, bilo nasoj ili gostujucoj, oni preuzimaju ulogu ambasadora Kluba. Nije sve ni u novcanim
kaznama ( mada je to stvarno zadnje sto nam treba u ovoj finansijskoj situaciji ), ali je neoprostiv grijeh ako jednom gluposcu, iniciranom ko zna zbog cega, ukaljas obraz Zelje i
zbog trenutka nepromisljenosti uvrijedis cak i one koji nas danas gledaju sa Nebeske tribine. Pamet u glavu !