blueboy je napisao/la: ↑pet jul 08, 2022 6:50 am
Maestro_1921 je napisao/la: ↑pet jul 08, 2022 2:19 am
blueboy je napisao/la: ↑sri jul 06, 2022 6:39 pm
Kako sam shvatio, ti i dalje vidiš Štilu u prvih 11, ali ispod kažeš da Subašić treba biti ofanzivni vezni. Gdje onda Štila treba igrati?
Druga stvar, nije on lošije odigrao jednu prijateljsku, nego to traje već neko vrijeme. Ima on učinak kroz neke golove i asistencije, ali ga nema u igri, nešto slično kao Čataković u Sarajevu koji isto daje neke golove ali je neprimjetan na terenu.
Velika većina ga vidi u prvih 11, on je i dalje jedan od najboljih igrača u ligi na toj poziciji, opet da napomenem da haman svaku utakmicu namjesti minimalno jedan zicer, često po dva ili tri, druga je stvar što mi nismo imali napadača da to pospremi u mrežu, da jesmo, drugu priču bi sad pričali. Ta pozicija ne zahtjeva puno trke, on dosta zavisi od ostalih igrača oko njega koji trebaju da pokriju i zatvore prostor iza njega u slučaju izgubljene lopte, neki drugi igrači da svojim kretnjama odvuku igrače od njega i otvore mu prostor da odradi svoje.. Također, protivnici gledaju njega da pokriju i zatvore što više mogu, ugase ga i normalno da se nekad neće ni vidjeti..
Što se tiče Subašića, rekao sam da ga treba uigravati na poziciji ofanzivnog veznog, Štilu svakako Edis nerijetko zamjeni u drugom poluvremenu, Bekrićem nažalost, recimo kad uvodi desno krilo, bio to Gasal ili neko drugi pod uslovom da je Subašić na krilu, izvede Štilu a Subu pomjeri na njegovu poziciju i to je to.
U današnjem fudbalu nema pozicije koja ne zahtijeva puno trke, čak je i Messi počeo trčati i igrati odbranu, pogotovo kad igra za Argentinu. Pokojni Švabo je to lijepo objasnio prije par godina gostujući u nekoj emisiji. A kad ne trčiš i ne krećeš se logično je i da će te protivnik lakše zatvoriti. To što smo mi još u svijetu gdje za jednog igrača trebaju trčati trojica drugih, to je druga stvar.
Što se tiče uigravanja Subašića, on nerijetko izađe iz igre skoro kad i Štilić, malo kad završi utakmicu, tako da se uigravati na toj poziciji može jedino od početka utakmice.
Slažem se 100%, danas svi trče, ta pozicija i taj stil igre izumiru ako već nisu potpuno izumrli. Znam za to, to je pokojni Ivica govorio za Hrvatsku kad su igrali protiv Australije, govorio je u kontekstu umora, kad je igrač umoran gotovo je, i taktika i igra i sve pada u vodu, ne možeš ni trčati ni razmišljati, kao posljedica toga dolazi to što ti spominješ, lakše te protivnik zatvori i ugasi, tu je rekao ono "ko ne može da trči, taj ne može da igra". Mada, kod Štile mislim da nije stvar umora, on jednostavno tako igra čitav život, nije on nikad bio neki trkač, ni kad je bio na vrhuncu karijere, on je igrač poteza. A to za Subašića, nažalost, tako je, zato sam rekao ovo da bi Edis mogao kad uvodi desno krilo da ga uvede umjesto Štile, a da Subašića prebaci na ofanzivnog veznog.