čet maj 30, 2024 10:15 pm
Ne razumijem nikako sad ovu pricu o tome kako se kao ne trazi investitor. Kad vidim komentare pomislim da mnogi dana nisu proveli u nekoj firmi, da nemaju ni najmanju ideju o poslovanju. Vi kad prodajete auto, stan, ne hodate okolo i vucete ljude za rukav: haj kupi, haj kupi...razglasite da prodajete, cekate zainteresovane i s njima razgovarate.
Ima poziv, navodno ima nekih razgovora ali iskreno nisu bas okolnosti takve da mozemo dobiti investitora. Ali ja ipak smatram da je nama i bolje sad u ovoj fazi da se niko ne pojavi. Cvrsto sam ubijedjen da sa pravim ljudima na celu kluba, rjesavanju parazita koji kruze okolo, mi mozemo posloziti klub koji moze generisati sasvim dovoljno prihoda da budemo u samom vrhu BH fudbala i da bude konkurentan za titule. Omladinski pogon, imovina (poslovni prostori), navijaci i sponzori mogu dati dovoljno prihoda. Vazno je samo da nigdje ne curi. Nas u dubiozu nije doveo manjak prihoda nego nesavjesno poslovanje i sto je curilo na jako puno mjesta.
Investitor ima samo jedan motiv a to je profit. Trenutno, svakom ozbiljnom investitoru Zeljo je ogromna nepoznanica sa krajnje neizvjesnim ishodom povrata investicije (ako pricamo samo o sportskom segmentu). U nasoj ligi ne postoji nacin da se u nekom razumnom periodu vrati investicija od nekih minimalno 10ak miliona KM koliko je nama realno potrebno u prvih par godina investiranja. To se ne moze vratiti (a kamoli jos i zaraditi) kroz regularno poslovanje. Zato sa ovim pozivom ne mozes privuci nekog normalnog investitora, mozes biti interesantan samo nekom ko lovi u mutnom. Neko ko zeli provuci sumnjiv kes kroz klub, kome treba klub za kladionicarske seme, za fiktivne transfere....to nam ne treba.
Ali ako mi sebi damo rok od npr 5 godina gdje cemo posloziti klub, iz godine u godinu povecavati prihode, kontrolisati rashode, rijesiti se dugova, unaprijediti omladinski pogon i poceti proizvoditi igrace, osnaziti Zeljin brend na trzistu, povecati broj clanova, povecati broj gledalaca na utakmicama, povecati prihode sa utakmica (hrana, pice, fan shop)...tek tad mozemo racunati na interes ozbiljnijih investitora.
Sent from my SM-S911B using Tapatalk