santakuruz je napisao/la: ↑ned nov 05, 2023 5:12 pm
Norsborg je napisao/la:cipiripi je napisao/la: ↑ned nov 05, 2023 3:01 pm
Ja sam za prodaju ali samo igrackog kadra i omladinskog pogona.
Dodji ulozi, napravi rezultate i svu zaradu od evrope, titule, evrope uzmi sebi.
Stadion i imovina ostaju u vlasnistvu kluba i nikad ne smiju biti predmet prodaje
Da,tako su se prodali oba Manchestera,Chelsea, Liverpool,PSG. I mnogi drugi.
Dosta je vise parole "nikom te ne damo".
Naravno, sve ti klubovi su bili u rasulu kad su ih kupovali i investitori su ih nisanili da bi se docepali njihove imovine.
Znate li vi sta znaci investitor uopste? U nasem slucaju nema investitora koji je posten i kojem je bitan Zeljo da ce doci i uloziti svoj novac. Ako dodje neko, u ovoj situaciji znajte da to nisu cista posla. U Zelju sad investitor treba uloziti minimalno 10ak miliona KM u sljedecih par godina da bi se prvo sanirali dugovi i da bi se ulozilo u ekipu, stadion, omladinski pogon. Kako to investitor moze vratiti? Koji bi bili njegovi motivi?
Mi sa pravim ljudima od Zelje trebamo napraviti firmu koja trosi onoliko koliko zaradjuje. Klub moze generisati ozbiljan novac ukoliko se pametno radi. Taj novac moze biti dovoljan za ozbiljan rad ali tek kad se vrate dugovi. Omladinska skola, poslovni prostori, marketing, posjeta, fan shop se MORA maksimalno iskoristavati.
Ako je i istina za tog nekog Arapa, ja vec vidim kako lesinari kruze okolo da se infiltriraju i vec kontaju kako da zaje.u tog Arapa. Nasi ljudi imaju tu gresku u mozgu koja im govori da su svi milioneri idioti i kako.ih je lahko zaje.ati. I samo u tom pravcu idemo. Svakog investitora koji bi eventualno ulazio u klub, ceka ga takav scenario "evo glupana sa parama, sad cemo ga izmusti".
Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Prvo, nama ne treba investitor, nego vlasnik. Neko ko će nas kupiti, ko će upravljati klubom, ko će sve svoje ljude dovesti. Maksimalno što mi trebamo u tome imati je nekoliko članova Nadzornog odbora koji bi nadzirali rad u smislu da se poštuje neki ugovor koji bi se prilikom preuzimanja zaključio.
Dalje, 10-ak miliona je haman pa ništa. Ljudi, de se malo osvrnite, kone, a i zrinjski, godišnje sad obrnu 8-10 miliona. Može se nama sviđati ili ne njihov način privatizacije, ali ljudi su nama odmakli ne dva, nego desetak koraka. Govorim organizacijski, a ako nastavimo ovako bit će i rezultatski. Slično kao što imamo situaciju u omladinskim pogonima. Dakle, za sada im se sve itekako isplaćuje. A sjetite se u kakvim dugovima i govnima su bili oni prije prodaje (od viršli pa nadalje).
Naš novi vlasnik bi morao uložiti i više od 10 miliona. Puno više. Eh tu ključnu ulogu mora imati naša imovina. Prostorije na stadionu, plus pomoćni teren na kojem će biti tržni centar/hotel… sve se mora staviti u funkciju. Sve da ostane u Željinom vlasništvu, ali da profit uzima nazovimo ga investitor, koji bi ranije uložio novac u to. Tako on vraća uloženo i zarađuje. Istovremeno završiti stadion i napokon trening kamp dostojan kluba. Sve kapitalni projekti koje bez svježeg kapitala ne možemo realizovati, a prijeko su nam potrebni.
Mi jednostavno s ovim načinom funkcionisanja ne možemo generisati dovoljno prihoda da budemo rezultatski konkurentni. Pa i da završimo kapitalne projekte. Sve i da marketing radi bolje i da nemamo marke duga.
Pazi, mi sad imamo prihode od nekih 5-6 miliona. Da završimo stadion i napravimo trening kamp opet bismo morali dići kredit. Dio bi svakako opet navijači, dio Savez i UEFA, možda i vlast, ali trebaju i pare kluba. Prvo, ko će nam dati toliki kredit, a drugo kako ga vraćati, opet bi ispaštali rezultati, kako to opravdati navijačima? O tome da Željo sam gradi nešto na pomoćnom i da ne govorim, to pogotovo ne bismo bili u stanju isfinansirati, ma ni temelje izliti.
Ja shvatam da se raja plaši, ni ja pojma nemam ko su ovi Arapi i strah me privatizacije, strah me najgoreg jer se nalazimo u državi i društvu kakvoj se nalazimo, ali opet tvrdim da je to jedini pravac u kojem mi trebamo ići. Sve drugo je preživljavanje, tapkanje u mjestu, patnja ukratko. Vrijeme je da se preuzme rizik, ali pametno i okrene novi list u našoj historiji.