Moralo je ovako završiti.
Previše pompe, kamera, plakata, intervjua, goropadnih izjava da dolazimo po Amerikance, e kad je tako hajde vi sad fino djeco kući već poslije prve utakmice u kojoj se moglo ispasti. U stvari neće dobiti ni to zadovoljstvo da sad odmah napuste Španiju što bi vjerovatno jedva dočekali, već sad valja igrati za razigravanje od 9. do 16. mjesta u ovoj pomoćnoj dvorani, dokod četvrtfinala sve ekipe koju su prošle u tu fazu igraju sve utakmice u onoj prelijepoj dvorani.
Džabe Baho otišao u Zaragosu, nema šte prenositi "od četvrtfinala", hajd makar mu je guzica vidila puta.
Za pompu je kriv prije svega Savez koji su koristili ovu ekipu kao mamac za sponzore forsirajući ih u javnosti maksimalno.
Bolna ali korisna lekcija.
Nije ni Pandžino maslo za Ramazana, od prve pripremne utakmice on Musu forsira po 30 + minuta, rezultat toga je da je Musa bio na aparatima u drugom poluvremenu ove utakmice, on je i fizički i mentalno već pukao što se tiče ovog turnira i bilo bi sve gore u narednim utakmicama.
Ako se dio oko iscrpljenosti može pripisati Pandži i kondicionom treneru Elviru Zametici, za mentalni dio kriv je sam Musa i njegov "PR tim". Od njega su već napravili javnu reklamu sa zvaničnim facebook profilom i prihvaćanju ili čak i inzistiranju na što većem pojavljivanju u medijima. Nije se mogao nositi sa bremenom pritiska koji su opet kažem stvorili ljudi oko njega i on sam.
Danas kad sam ga prvi put vidio na parketu znao sam da neće dobro odigrati. Ušao je u utakmicu nervozan i vruće glave, mentalno pripremljeniji da nekom opsuje majku i potuče se nego da igra utakmicu. Reakcije nakon (opravdano) nedosuđenih faulova su veoma loše, da sam ja bio sudija presjekao bih ga tehničkom prvi put kad bi pravio gestikulacije u mom smijeru
Što se tiče njegove igre globalno na turniru, šut je definitivno napredovao, i dalje to nije ništa spektakularno ali sada već pričamo o igraču kojeg ne smiješ ostaviti samog na trici.
To famozno forsiranje u lijevu stranu prilikom prodora se sada nameće kao najveći problem. U nekim ekipama su treneri bili previše lijeni da bi ga skautirali, ali oni koji su odvojili vremena na to jednostavno su rekli svojim igračima da mu samo zatvaraju lijevu stranu i on se nađe u svim mogućim problemima u takvim situacijama. On čak i pored toga forsira u lijevo, ali zbog toga što protivnik upravo to spremno očekuje od njega uspjevaju ga omesti dovoljno da ti ulazi često završe skroz neuspješno.
Odbranu nije ni igrao uz blagoslov Pandže, uvijek bi nas napunio onaj igrač kojeg je on trebao čuvati. Evo i taj Elkaz danas. A Musa kad mu se da u stanju je igrati kvalitetnu odbranu. Ali u ovakvoj koncepciji ekipe gdje je sav teret u napadu pao na njega nije se ni moglo očekivati da će se istovremeno trošiti i u odbrani.
Ali za Musu nema zime, nije problem za njega, njeg vjerovatno čekaju milioni u budućnosti i velika karijera.
Problem je u ekipi. Sad su valjda svi uvjereni da mi nemamo "zlatnu generaciju". Mi smo imali Dva i Po Talenta, a izostankom Sikiraša ostali smo na Jedan i Po. Čampara je ta polovica, podrazumjeva se. I to umorna, od povrede rovita i sa nabačenim viškima kg polovica na ovom prvenstvu. Tako da krajnji rezultat i ne čudi.
Ostatak ekipe je takav da bi bez Muse i Čampare bili među dvije - tri najgore ekipe na cijelom turniru.
Kočić i Čerkezović, tačnije njihov šut za 3 poena je najbolji pokazatelj. Momci koji su ispod 2 metra visine, koji su po svemu vanjski igrači(iako ih mi koristimo na četvorci, ali to u seniorima zasigurno neće igrati) bacaju cigle sami na šutu za 3 poena. Strašno. U većini drugih selekcija igrači te visine pogađaju bez problema otvorene šuteve, pa koliko god da su u suštini kvalitetni igrači, otvoren šut malo ko ne može pogodit.
A još su njih dvojica u kvalitetnoj polovici ovog rostera. Mirković, Barukčija, Bavčić, Alikadić, Cvitanović i Vlačić, imali smo 6 igrača bez ikakvog korisnog učinka. Mada zadnja dvojica jedva da su i ulazila u igru.
Ali mi bi se i ovakvi dokopali četvrtfinala da se nismo križali u startu sa grupom C gdje si imao 4 kvalitetne ekipe i teškog protivnika već u osmini finala. U svim ostalim grupama imaš po dvije slabe ekipe i normalno da će se prvoplasirani i drugoplasirani koji se križaju sa takvim ekipama prošetati u četvrtfinale, ali nama u startu Australija
Grupa C je bila takva, porađali bi se za pobjedu i protiv Finske i Kine, ali od svih neugodnih ekipa Australije je najneugodnija. Uvijek se oni provlače, izgube koju u grupnoj fazi, ali kad dođu ove stani - pani utakmice tu su oni kao riba u vodi. Toliko o našem "tempiranju forme" koje je Pandža toliko isticao. Kako li ju je tek tempirala Australija koja je izgubila 18 razlike od Kine u grupi. Pandži glavnog igrača već izdalo tijelo do ove utakmice od preforsiranja.
Uskoro slijedi U - 18 EP, Sikiraša jasno nema, Musa je najavio da neće igrati, a i veliko je pitanje za Čamparu. Da je zdrav i spreman on bi to odigrao, ali ovakav nije nimalo siguran. Šteta, jer bi imali priliku izboriti nastup na U - 19 SP 2017., mada vjerovatno u ovom trenutku im je puna kapa Svjetskih prvenstava, ne žele ni čuti za njih.
Omladinska košarka se sad vraća u okvire anonimnosti, ovi momci su privukli i one koji košarku gledaju jednom u pet godina, sad će se takvi opet povući i ne mogu reći da mi je žao.
Što se tiče U - 17 SP, naredno se održava 2018. godine, a U - 16 EP 2017. godine biti će kvalifikacioni turnir za to SP. S obzirom na našu respektabilnu generaciju igrača rođenih 2001. godine, a U - 16 EP 2017 I U - 17 SP 2018 su predviđeni za to godište, ako u Savezu bude sluha i već danas generaciji 2001. posvete projekat "U - 17 SP 2018", vratit ćemo se namirimo račune sa ovogodišnjeg prvenstva

KSBiH je omogućio U16 selekciji jedno okupljanje i 4 pripremne utakmice za U16 EP 2016. Ispali smo u diviziju B, a odgovarati niko od njih neće.
#DurmoReprezentacija