Šta nas očekuje u grupnoj fazi U - 17 SP?
23. juni, Bosna i Hercegovina - Dominikanska Republika
Iako mi volimo kukati na naše, činjenica je da je naša ekipa imala puno ozbiljnije pripreme za U - 17 SP nego većina drugih.
Iako su već otputovali u Španiju, Dominikanci još uvijek čekaju na dvojicu igrača da se tek priključe pripremama, a 4 dana je ostalo do početka prvenstva.
Naime, igrači Alanzo Frink i Justin Minaya, obojica rođeni u Americi ali dominikanskog porjekla, nisu uopće bili na pripremama U - 17 selekcije u Dominikanskoj Republici, već će se iz Amerike direktno ekipi priključiti u Španiji.
Frink je ubjedljivo najbolji igrač ove selekcije, bitan koliko je i Musa za našu, a Minaya je sin Omara Minaye, uticajne figure u Svijetu američkog bejzbola.
Pri dolasku u Španiju Dominikanci su sinoć odigrali utakmicu protiv domaćina prvenstva i izgubili 45 razlike, a trebali bi još odigrati i mečeve protiv Turske i SAD, sve to iščekivajući kada će se prvo ime ekipe Frink zapravo uopće pojaviti(zamislite da je kod nas sa Musom ovakva situacija).
Kako god, ja sam priželjkivao njih u grupi, egzotična država, zanimljiva daleka kultura i simpatična ekipa. Uvijek se kaže da je prva utakmica na turnirskim takmičenjima najvažnija i najteža, da su iznenađenja najviše moguća u prvom kolu, ali naša pobjeda ipak ne bi trebala doći u pitanje.
25. juni, Bosna i Hercegovina - Francuska
Ovo će biti sjajan test za našu ekipu. Ovo nije ona Francuska sa U - 16 EP, tu su sada u timu bek Pons i centar Sarr koji nisu bili na U - 16 EP i koji predstavljaju veliko pojačanje, Hoard je na završnom turniru juniorske Eurolige konačno pokazao zašto ga se smatra ogromnim potencijalom i tu odličnu formu samo je prenio i u pripremne utakmice sa reprezentacijom.
Ovo će biti prava utakmica.
26. juni, Bosna i Hercegovina - Južna Koreja
Do trećeg kola već ćemo vidjeti koliko zapravo vrijede prvaci Azije. Meni je i za njih drago što su u našoj grupi, ponovno jedna zanimljiva daleka kultura i narod, igrati će brzu košarku sa praktično 5 bekova pa da vidimo kako će se naši snaći u toj atipičnoj košarci.
A što se tiče dalje faze takmičenja, čak i ako budemo prvi u našoj grupi svakako u prvoj eliminacijskoj fazi će biti teško protiv koga god budemo igrali iz grupe C(Kanada, Australija, Finska, Kina), najrealnije je da bi zatim u ev. četvrfinalu igrali protiv Litvanije, a zatim u ev. polufinalu protiv SAD.
No dovoljno je samo da Španija izgubi u grupi utakmicu protiv Litvanije da bi naš put do finala i pored prvog mjesta u našoj grupi izgledao ovako: ekipa iz grupe C - Španija - SAD - finale, tako da i nije pretjerana sreća biti prvi u našoj grupi.
Blesavi sistem takmičenja je takav da mi jednake šanse za medaljom imamo i ako budemo prvi i ako budemo zadnji u našoj grupi, tako da se komotno možemo zajebavati u grupnoj fazi. Koliko god to bilo apsurdno, čak bi imali i lakši put do finala kao zadnji nego kao prvi u našoj grupi. Ustvari jedino je bitno ne završiti kao treći, jer bi tako već u ev. četvrfinalu igrali protiv SAD.
Sve je već spremno, čini se

KSBiH je omogućio U16 selekciji jedno okupljanje i 4 pripremne utakmice za U16 EP 2016. Ispali smo u diviziju B, a odgovarati niko od njih neće.
#DurmoReprezentacija