pon apr 03, 2017 1:20 pm
Koliko god nerealno, nadrealno, apokaliptično zvučalo - sve to treba shvatiti maksimalno ozbiljno. Ne treba nikakva najava, nikakva 'insajderska' informacija, da se njihovom dolasku na utakmicu pristupi više nego ozbiljno.
Za mene je osoba koja je sposobna zapaljenu baklju baciti u grupu navijača starosne dobi od 7 do 77 godina, koji ti ništa loše nisu učinili, koje nikad prije vjerovatno nisi ni vidio - ništa drugo nego umni bolesnik. A znamo da se od umnih bolesnika može 'očekivati neočekivano'. I tu se sva priča na tu temu treba završiti. Nek svoje frustracije liječe na svom stadionu, nek tamo pokazuju jesu li za ili protiv nekoga, nek tamo tjeraju utrpane, ćelave, obrijane, kosate, čupave, koga hoće.
Nulti korak, i ono o čemu klub može direktno odlučiti, jeste da im se ne da ni stolice više od propisanih 5%. Bilo koja druga odluka neće naići na moje odobravanje, a vjerujem ni mnogih drugih navijača Želje, pa čak i u slučaju da sve prođe u savršenom redu. To uraditi po cijenu reciprociteta - pa makar i mi dobili 5% lavora u revanšu.
Po mom mišljenju osnovni problem nam zadaje izgovor policije tipa 'šta ćemo sa njima ako ispraznimo tribinu prije kraja utakmice, pravit će nered po gradu, ko će to kontrolisati'. Apsolutno me ne zanima, to nije Željin problem kako će policija izaći na kraj sa umnim bolesnicima koji su se direktno i žestoko ogriješili o zakon. Ispravite me ako griješim, ali na prošlom derbiju je 20ak stolica bilo zakačeno na ogradu i zapaljeno dosta prije samog početka utakmice?! Pa i budali je jasno šta dalje slijedi, zar je za očekivati da će se bolje ponašati kad počnu gubiti i slično? Brate dragi, prolongiraj početak utakmice 15 minuta, isprazni komplet gostujući dio tribine, i apsolutno me nije briga šta će policija s njima dalje. Zar nije bolje to nego na pola utakmice imati prekid od 15 minuta?
Dalje.. možda nije sada vrijeme za tu diskusiju, ali može se razmisliti i o sljedećem: koliko je teško i skupo video-nadzorom pokriti svaku stolicu od tih famoznih 5%? Mislim da bi se višestruko isplatilo. Ne treba se zavaravati 'dogovorom' da će njihov klub platiti svu štetu koja se napravi na tribini. Hoće li platiti štetu u vidu nemalog broja ljudi 'otjeranih' sa stadiona zbog takvih stvari? Sve to puta x narednih utakmica ili x narednih godina? Mislite da će djevojka/žena, dedo, tata sa djetetom mlađim od 12 godina, itd. koji su se nalazili u krugu od 5m od mjesta gdje je pala zapaljena baklja bačena od strane umnih bolesnika ponovo doći na narednu utakmicu? Možda čak nikad više! A sve su to naši navijači, koji 'žive Željezničar' na svoj način, i niko na svijetu nije kompetentan da sudi o tome ko 'živi Željezničar' a ko ne.