čet avg 16, 2018 11:43 am
Od pet odigranih utakmica,imali smo tri gostovanja i dva domacinstva u kojima smo ugostili dva konkurenta za titulu. Jedina smo ekipa koja je u ovih pet kola igrala sa dva takva protivnika. Broj bodova je onda korektan i osim onog poraza u Zenici ,mislim da mozemo reci da je ovo prilicno korektan pocetak nase ekipe. S obzirom da nam fizicka spremnost ekipe nije na najboljem nivou, te i sama neuigranost, ja mogu biti sretan ovakvim pocetkom.
Kada kazem fizika, mislim na odredjeni broj igraca koji su nosioci nase igre a doslovno nisu prosli pripreme. Znamo da nam se i Jazvic prikljucio kasno, Rodin je dosao kasno, Curjuric imao vrlo malo od priprema, Pavic samo nesto malo vise od Curjurica, Arezina kao i Cuki...Vranjes bio povrijedjen itd itd...
Dakle ekipa sa potencijalom da igra puno bolje od ovoga, i vrijeme koje je potrebno da sve to klikne. Sinoc smo imali mnogo neuspjelih pokusaja koji su rezultirali ofsajdom. Jazvic je bio akter mnogih. Ali sve su to male sekundice. Zavisilo je od veznog reda da sekundu prije uputi te lopte prema Jazvicu. Kada se te sekundice dotjeraju u neku uigranost, poklope sa mogucnostima kretanja na terenu,kada ta reakcija bude jos samo malo brza u predaji lopte, mi u Jazvicu imamo top igraca koji ce te sekundice pretvoriti u prednost a ne u minus kako je bilo sinoc. U tom pogledu ,mozemo reci kako cemo kada to "klikne" imati igraca koji ce nevjerovatno uspjesno probijati po jednoj strani i stvarati gol sanse. Vidim sa strane u prici kako vec mnogi govore za Jazvica da je cak i promasaj, da ne zna sta je ofsajd i te stvari, i to su ljudi za koje garantujem da uopste ne znaju gledati utakmicu. Ako je nesto bilo u minusu to jesu bile te situacije,ali njima fali samo bolja sekunda u dodavanju veznog reda pa da ovaj Jazvic ima strasan prolaz i probijanje. A tu je na utakmici bilo nekoliko takvih situacija koje su granicile sa tom mogucnoscu, a efekat prolaza bi bio u takvom ishodu da bi svi rekli kako je Jazvic najbolje krilo koje je doslo u Zelju zadnjih dosta godina. Ja bih da ostavim tu mogucnost za njega u nekom buducem periodu i da malo sacekamo s njim,da se to bolje uigra i ne brinem se uopste po tom pitanju. Masina prava.
Dva igraca ,koja su sinoc na mene ostavila los utisak su Kjosevski i mali Hajdarevic. Prvi je nama uzeo pobjedu, a drugi nije znao gdje se nalazi uopste, i on je morao biti zamijenjen vec na poluvremenu, nikakva predaja, trcanje u prazno, bez presijecanja lopti, izgubljen u prostoru skroz, obicno dodavanje na pet metara je fulao. Tu su nam u sredini pravili probleme i lopta je dozivljavala brzu tranziciju kroz taj dio terena pa se sirila po krilima. Bilo je lako jer Hajdar nije ucestvovao puno u bilo kakvoj destrukciji te igre. Odmah je teze i Curjuricu i Blagojevicu bilo.
E sada je druga prica da li je trebao uci Vranjes ili Saban. Ja sam nekako isto bio za Vranjesa u tom trenutku jer sam se povodio razmisljanjem da je on odigrao mnogo ovakvih utakmica i da ce njegovo iskustvo dobro doci u odnosu na Sabana, bar kad su ovakva iskustva u pitanju. Da li je to bas bila totalna greska, ja realno ne znam, jeste Vranjes bio tanak. Ali je malo i spustio loptu, Jedna greska mogla nas je kostati primljenog gola,gdje je Veca refleksom fino odbranio. Cesto se Vranjes postavio na terenu kao treci stoper ili lijevi bocni kada je lopta kod nasih stopera. On je imao zadatak da napravi bolji protok lopte i u jednom dijelu je to uspio. A zasto mislim da je uspio ? Iz cistog razloga jer u tim momentima Curjuric vise nije mogao snagom da doprinese. I nekako se uvijek potrefi da ubrzo udje i Arezina koji inace nije trkacki raspolozen. Ostaje onda da se u tom trenutku Vranjes razigrava samo sa Blagojevicem, koji je isto istrcao svoje. Zato nije bas uspijevalo da se napravi bolji protok lopte u tom dijelu terena gdje je bilo za ocekivati da Vranjes na to stane i pokrene te akcije svojim iskustvom. Vezni red uvijek zavisi od veznog reda. Zato Odovic kaze da je Vranjes jednim dijelom odrdio ono zbog cega je usao, ali da to mora daleko bolje, a to bar po meni znaci, kada je govorio Oda o tome, da se sa tog dijela terena pocinje igrati fudbal, a da se ne radi pet dugih lopti pa jedna po zemlji, nego obrnuto, a tu treba imati malo muda, hrabrosti i kvaliteta. U tim trenucima,ja sam vidio da je Curjuric gotov sa fizikom, sto odmah znaci manje mogucnosti da se tu zaigra lopta. Na kraju krajeva sa Vranjesom u vezi umjesto Hajdara i sa umornim Curjuricem u drugom poluvremenu , mi smo pobijedili 1:0, sa odmornim Curjuricem koji je odigrao majstorski u tom odmornom periodu i Hajdarevicem, mi smo izgubili 2:1 u prvom poluvremenu. To ne amnestira Vranjesa ni po cemu, on mora odigrati bar 30-40% bolje u svakom smislu. Zbog toga je i dosao, da napravi neku razliku na terenu. On osim povremene stabilnosti,pa onda povremene nestabilnosti, tu razliku svakako ne pravi.
Za Zaima se slazem sa napisanim od raje. Zabio dva gola, bio na putu da zabije treci,a sudija ga sprijecio u tome, opet nije ispratio igraca kod oba gola, a ne mozes mu nista reci,jer je pogodio,a ovamo rijetko ko da je zadovoljan njegovom igrom,kritike Odovica prema njemu sa na mjestu,apsolutno. Ne znas prosto kako s njim odreagovati.
Lijep derbi, lijep teren,lijepa atmosfera. Koliko samo dobar teren ubrza fudbal i samu igru, pa se na momente ucini da ovo i nije bas tako amaterska liga po nekom znanju, vec nedostatak infrastrukture daje ogroman minus potencijalu ove lige da napreduje. Cim su dobri uslovi,odmah je i fudbal bolji. Interes publike je bio na nivou, generalno lijepa noc,sudjenje necu da komentarisem, receno je tu sve. Idemo dalje. Ovo ce da "klikne" kako treba, pitanje je vremena. I trebace nam jedne dobre pripreme, da li ce pauza u septembru tome doprinijeti, ja se nadam da cemo tu dobiti malo na snazi.