boccaccio je napisao/la: ↑ned avg 06, 2017 6:04 pm
Raja zapravo i ne trazi nesto previse, ne trazi nista puno. Tek da u tom fudbalu koji se igra na Grbavici, vidi neke smislene akcije, zeli da vidi namjere ekipe da usmjeri svoju energiju da ta lopta smisleno ide, da se napravi nekoliko akcija, da igraci ponekad na utakmici udju u dobru sansu i da se poentira jednom,ako je moguce dva puta, bilo bi odlicno. Nije to neki strasan bauk u zeljama navijaca. To je prirodno, jasan je stav svakog navijaca da bi to dovelo i do dobrog rezultata i do osvajanja trofeja koji je jako pozeljan, pogotovo u ovoj sezoni iz hiljadu emotivnih i prakticnih razloga. To bi dovelo i do popunjenosti tribina.
Zaista se nista puno ne trazi i ne ocekuje. Pokazala je to i utakmica u prvom kolu, gdje su ljudi otisli prezadovoljni kucama, jer su vidjeli jednu utakmicu u kojoj je ekipa imala namjeru da igra lopte i da udje u neke sanse. Pita se za nesto i protivnik. Medjutim, nije prirodno da se protivnik poput Viteza pita nesto previse oko toga, jer je VItez ekipa koja se sastavila prije dvadesetak dana, uz tek obecanje nekog sponzora koji ce da im omoguci minimalnu egzistenciju, kako bi Vitez kao ekipa bivstvovala na sceni premijer lige i kako bi pokusali da priuste sebi neki opstanak. Klub sa takvim neambicijama, ne smije na Grbavici nista da se pita, osim da pokusaju da prime sto manje golova. A mi nemamo suta u okvir gola za 90 minuta igre. Oni naprave dvije sjajne prilike za postizanje gola i imaju jedan vrlo dobar sut sa distance, koji, da je bio precizan, zavrsio bi u nasem golu, u onom nebranjenom dijelu.
Kako onda to uopste bilo kako objasniti ili opravdati bilo cime. Nemoguce je.
A eto, dobili smo utakmicu, tri boda su upisana, pa kako god. Nije bas da se nismo navikli na slicne utakmice u prijasnjem periodu. Medjutim, ovde je za razliku bilo dosta nelogicnih detalja pored same lose igre.
Uopste nemam nista protiv sto je Adzem pokusao da promijeni neke stvari u i oko ekipe. To je meni sasvim u redu, pokazuje on tu neke pokusaje i neki osjecaj za autoritet, jer znajuci za igracki kadar koji i kakav imamo trenutno, veliki rizik tek tako izbaciti iz tima neke igrace koji su u ranijim utakmicama igrali veliku ulogu. Ali po prikazanom u Doboju kod Kaknja, izbacivanje Radinovica u B tim, te stavljanje Blagojevica na klupu, Zeca na klupu, je nesto sto bi i sam uradio bez imalo dileme. Problem je u nekoj drugoj logici koju ja bas nisam najbolje razumio u ovoj postavci Adzemove igre, a i sam nacin igranja ove utakmice je pokazao da je to sve bilo nelogicno.
Dakle ,nemam problem sa promjenama kao takvim, cak i skidam kapu Adzemu na tome, ali osnova tih promjena bi trebala da bude logicnija svakako. Ne cisto da se nesto promijeni.
Ja sam fudbalski laik kao i svi mi ovde i ne bavimo se ovim nikako drugacije nego rekreativno i samo razmisljajuci o tim stvarima dok gledamo utakmicu. I kao takav, kao fudbalski laik, meni je neprirodan onakav vezni red. On nije mogao poluciti nikakav rezultat, a kamoli bilo kakav vidljiv napredak. Postavljanje jednog stopera na poziciju zadnjeg veznog, uz dva igraca naprijed slicnih karakteristika jedan s drugim, gdje obojica nisu od bilo kakve trke. To su tri centralna igraca gdje nijedan ne trci. Kemo ne posjeduje brzinu,da bi time iskoristio visinu i kroz dug korak presijecao i razgradjivao protivnika. Niti posjeduje motoriku za ogroman radius kretanja koji se zahtjeva na toj poziciji. On je tu dobio na skok igri, ali je izgubio na kretanju po terenu. A onda Zeba i Zeric kao dva igraca koji su staticni sami po sebi. Tu sam bas zelio da vidim kako ce djelovati Zeric, jer bi on trebao po svakoj varijanti da bude naprednija, modernija varijanta Zebe. Zeba ne igra u dva pravca i on je staromodan plejmejker iza kojeg mora da stoji kamiondzija i da ponese sav teret za njega. A Zeric je trebao biti slicnih tehnickih karakteristika ,ali moderniji, jer danasnji moderan fudbal ne podnosi igru u jednom smjeru. A to nisam vidio od Zerica. On posjeduje znanje i to se odmah vidi, nema tu dileme, ali me je sokiralo da sam u prvom poluvremenu vidio da on nije parirao cak ni Zebi u trcanju po prostoru na terenu. Zeba ga nadmasio. A Zeba sam po sebi nije trcao dovoljno da bi se taj prostor ispunio nasom veznom linijom koja bi dominirala u igri. Tako da smo dobili takvu utakmicu i postavku gdje imas zadnjeg veznog koji ne trci i neki prelaz iz centralnog i aktivnog veznog gdje obojica ne trce. Vezni red ne trci. Uz to stavio dva spora krila. Hajde, mozda bi mi to i bila neka solidna zamisao, da mi imamo dvojicu Miroslava Stevanovicaa po krilima, koji ce to da razvale po strane uz primjerene lopte ove dvojice kreativnih veznjaka. A stavi Ramovica lijevo, gdje se odmah vidi da Ramovic nema nista sa lijevom nogom osim oslonca i to je definitivno velika falinka, da on ne moze ni pokusati probiti po toj strani ako se ne vrati na desnu nogu nekim laznjakom i tu propade svo vrijeme ovoga svijeta. Inace Ramovic u tri utakmice igra na tri razlicite pozicije. Ova pozicija mu ne odgovara, jer nisi dobio nista ,bas nista, izgubio si igraca koji ne moze da djeluje po tom dijelu. Hajde Zakaric je znalac, on se izvuce, pa se uvuce u sredinu, pa moze da sutira, a znamo kako dobar sut ima, pa bez obzira ne neveliku brzinu, on izmajmunise nesto i pokusa to da iskoristi.
I onda kad igras tako, ne postizes nista. Ne udjes u sansu uopste. A i da bi usao u sansu, moras imati nekoga da tu sansu iskoristi. Ili pokusa da iskoristi. Nemamo takvog. Iako ja mislim da je Stevo odlican znalac sa loptom, da moze takticki jako dobro da valja ekipi, koja bi iz drugog pplana imala bar dva top igraca koji ce to iskoristiti golovima. Ali za ovu kombinaciju igraca Stevo ne moze da fercera , jer ne moze da dodje u sansu, nije brz, poklope ga, a nema ni back up igraca koji ce iz drugog plana da razvali na neku Stevinu igru ili otvaranje u stranu ili povratnu loptu eventualno.
Idu naredna tri kola, i to ce biti tri fine protivnicke ekipe sa drugim ambicijama od viteza i goška. Ova tri kola ce da pokazu sta mi imamo da racunamo ili da ne racunamo u ovom prvenstvu. Sve su to ekipe u 5 deka, nijedna nije dominantna, ali su svakako drugacije ekipe od ovih protiv kojih smo do sada igrali. Ne bih jos davao bilo kakav smjeli sud o nasoj ekipi, dok ne prodju ova tri naredna kola. A nakon toga , ili cemo biti dobri, ili ce dzaba biti i davati bilo kakav sud, jer nece imati ni nekog smisla.
Ja i dalje mislim da mi navijaci trebamo pomagati nasu ekipu podrskom. Ne odmagati. Isto tako mislim da je morao biti bolji ovaj prelazni rok, ipak smo izgubili najboljeg igraca prvenstva, i najboljeg strijelca prvenstva. Veliki je to gubitak, morali smo djelovati bolje u prelaznom roku. Ova sezona je krucijalno vazna kada je u pitanju titula. Rijetko pisem u zadnje vrijeme, ali to sada svaki put naglasavam posebno. Titula je krucijalno vazna. Sa ovim kadrom ? Trenutno ne obecava po onome sto vidimo, a iako smo laici, mi smo gledaoci, imamo oci i znamo gledati utakmice. Moramo pomoci ovim igracima, jer su oni ti koje imamo u timu. Moraju i igraci pomoci samim sebi, jer ja jos uvijek ne vidim da oni daju sve od sebe. Oni mogu bolje, ali oni se za to moraju potruditi.
Raja ne trazi previse. Gledaoci traze malo fudbala da se vidi. Nekoliko akcija, namjeru da zelis pobijediti protivnika, nekoliko sansi...i neki gol. To fakat nije nista posebno. To je minimum za bilo kakvu gledljivost. Igraci to moraju postici,jer, nazalost, Grbavica ce biti sve praznija u suprotnom. Fudbal je igra koja mora donijeti neku zanimljivost u 90 minuta. Ne samo strepnju, ne samo dodavanje izmedju dva stopera do iznemoglosti, jer nemaju kome dati da pocne akciju, ne samo situacije da onaj ko ima loptu igra, a ostali koji nemaju loptu stoje na terenu. Pogledajte snimak, pa cete vidjeti koliko ima takvih situacija, gdje Zeba ima loptu, a ostalih devet igraca bukvalno stoje. Zato se i cini i zato Zeba cesto i carini tu loptu. Nema opravdanja za takvo nesto. Za nadati se da ce biti bolje, da ce Adzem pronaci neku formulu koja ce imati vise smisla na terenu, da ce se nesto uzbudljivo desavati na nasim utakmicama, jer se nesto mora pokrenuti i pokusati. Adzem je to pokusao, za sad osim tih dobijenih bodova, neuspjesno za samu igru. To je sad to. Idemo dalje. Uz podrsku ,naravno, kako drugacije.
VOLIM TE ŽELJO !