ned mar 05, 2017 8:10 pm
Da i ja bacim neki svoj osvrt.
Ne bih se složio da je u pitanju kurcobolja ili anemičnost igrača u periodima kad je Željo loše izgledao. Po meni je u pitanju nervoza i strah, i to mogu da razumijem, dosta toga se moglo izgubiti lošim rezultatom (priključak za vrh, euforija oko kluba i slično). Meni je tu veći problem što se ovo često ponavlja.
Zašto je to tako, ne mogu sa sigurnošću reći, moja neka teorija je da je u pitanju mentalitet i psiha igrača. Ovi igrači nemaju mentalitet koji su imali igrači pod Amarom (a nisam od onih što Amara smatraju riješnjem svih problema), ne samo ovi, od njegovog odlaska je to tako. To sam pisao i kad smo igrali loše po Odovićem. Amarove ekipe su imale pobjednički mentalitet, samouvjeren pristup, kod 3:0 su išli po četvri gol, a to dugo nisam vidio. Imam neki osjećaj da su jučer relativno rano postigli gol, kako drugi nije došao u narednom periodu onda su bili izgubljeni, nisu znali da li da napadaju ili da čuvaju rezultat, da se brane ili da čuvaju loptu.
Možda je ovdje malo i do Petrovića, samo iz razloga jer do sad nije bio u situaciji da vodi ekipu koja ima imperativ svaku utakmicu, ekipu koja je, uslovno rečeno, velika. Uglavno, nešto bi se po tom pitanju trebalo uraditi.
Sad malo činjenica.
Liga je jako izjednačena, to je na kraju krajeva i bio cilj skraćivanja, sav kvalitet se skoncentrisao na 12 klubova. Ovo nije floskula, ovo je zaista tako. U prilog tome ide recimo da nije nikakvo iznenađenje samo bod Zrinjskog u Zenici, poraz Slobode u Kaknju ili jako teška pobjeda Sarajeva protiv Viteza, odnosno Želje protiv Mladosti. Od 12 utakmica u ova dva kola, samo su tri utakmice je pobjednik dobio sa 2 razlike, i to tačno dva razlike, ostalo su remiji ili pobjede od jednog gola razlike. A i te veće pobjede su više plod slučajnosti i nekog čudnog toka nego li kvaliteta (Zrinjski-Krupa 3:1).
Sjetite se prije kad dođu manje ekipe na Grbavicu, tu si na prste jedne ruke mogao navesti kvalitetne igrače svih tih klubova, više nije tako, sad svaka ekipa u ligi ima nekoliko jako kvalitetnih igrača. Kad kažem kvalitetnih mislim za ovaj naš nivo. Danas od dva fenjeraša možes sastaviti tim koji po imenima ne bi bio ništa lošiji od našeg.
Što se igre i nekog toka utakmice tiče, prvih desetak minuta je to fino izgledalo, do one polukontre Mladosti gdje je Ramović šutao pored gola. Nakon toga su neznatno pali ali i dalje je to solidno izgledalo, kreirale su se neke šanse gdje se moglo i moralo bolje odreagovati. Nakon gola opet pritisak i neke šanse koje su bile pristojne, penal na Zakarićem je mogao suditi jer je kontakt postojao, samo je Goran pao nekako čudno da je meni na stadionu izgledalo kao da simulira. Prvo poluvrijeme prolazna ocjena, igra je imala nekog smisla, taktika i plan su postojali iako to nije uvijek prolazilo. Ništa spektakularno ali kad se u obzir uzme drugo poluvrijeme onda je dobro.
Na početku drugog poluvremena nekih 5-10 minuta je to izgledalo solidno, ali onda stmoglavi pad i neki period od skoro pola sata gdje su izgledali očajno. Ne znam šta bih rekao, ne mogu iznijeti loptu, nervoza, pogrešni pasovi, konfuzija u svakoj liniji, katastrofa.
Svi igrači su odigrali jako loše, ali jučer su postavili tako nizak standard da je Stevanović, koji ništa vrijedno pomena nije uradio, izgledao solidno samo jer nije usrao nešto.
Prolaznu ocjenu mogu dobiti Kjosevski, Zeba i Lendrić.
Nekoliko njih je odigralo tek tako da nisu očajni iako je i to bilo loše, Bogičević (imao je jedan jako glup izlazak naprijed), Siniša (izgubi loptu pa je oduzme, dobije duel pa izgubi duel) i Stevanović (za svoj nivo očajno, za ovaj od jučer manje očajno). Dodao bih i Kerlu ali sa loptom u nogama toliko loš da ja nisam mogao da vjerujem, džaba mu ona lavovski izborena lopta kad jučer nije znao povući loptu bukvalno metar i po ili poslati dobar pas bilo kome osim Bogičeviću. Ostali, katastrofa.
Spominjete sredinu, u potpunosti se slažem da je prespora, to sam pisao kad su došli Bekrić i nakon njega Zeba, ali u našoj ligi brzina nema neku veliku ulogu, ovdje to prolazi, vani nikako, tako da ne mislim da je problem u tome. Problem jest, ali nije glavni razlog loših igara.
Najmodernija veza koji je Željo ikad imao je Amir, Dado, Blagojević, sve ostale kombinacije su vani muzejski primjerci.
Mladost je dobra ekipa, jučer su to pokazali iako svako ko prati našu ligu to zna i da nisu imali onu lošu seriju po dolasku Husrefa siguran sam da bi bili u poziciji u kojoj je Krupa sad. Znaju se braniti, znaju napadati, sačuvati loptu, odigrati na malom prostoru, imaju nekoliko jako dobrih igrača. Nisam očekivao pobjedu od više golova razlike i ovih 1:0 je sasvim dovoljno, samo brine onaj crni period u kojem igra, taktika, plan, vizija nisu postojali, dugo onako nešto nisam vidio.
Brojka odlična, meni je ono izgledalo kao skoro pa pun stadion, porodična atmosfera, dosta djece sa roditeljima, nekako europski, više događaj i event nego li utakmica jedne od najlošijih liga svijeta. I to je za pohvalu, tome stremimo.