Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen i okarakterisan kao fejsbuk navijač, simpatizer ili nešto takvo. Ovo je činjenica i koliko god mi bježali od nje, nećemo time ništa promijeniti.
Glavni razlog za onakvu posjetu sinoć je cijena ulaznica. Prvo to što su nam ulaznice najskuplje u ligi, usudio bih se reći i ubjedljivo. Drugo, što ovaj fudbal u našoj ligi ne vrijedi toliko. Sinoć sam ispred TV-a par puta imao želju da prebacim na neki drugi kanal i samo pogledam rezultat poslije. Znam da pare od ulaznica idu u izgradnju stadiona, znam da time direktno pomažemo klub, ali da li se vi, a i oni koji određuju cijene ulaznica pitate koliko ljudi u ovoj državi trenutno može od svojih usta odvajati toliko da pomogne klubu?
Ne volim mnogo pričati o sebi, ali vjerovatno moj primjer nije izuzetak. Sinoć sam bio preko 100 kilometara daleko od Grbavice, jedan od razloga što nisam bio. Ali da sam bio i u Sarajevu dobro bih razmislio da li da odem. Protivnik loš, vrijeme loše, znao sam da ne mogu očekivati neku atraktivnu utakmicu, logično jer je samo rezultat bitan. Zašto bih onda platio 10 KM da to gledam kad znam da ću u naredne dvije sedmice potrošiti 20 KM na dvije jako bitne tekme (Široki i Sarajevo)? Nekome je 20 KM šala, potroši ih dneno na nargile i ostale gluposti, ali meni kao studentu, a vjerujem i mnogima koji su u sličnoj situaciji, taj novac predstavlja dobar dio mjesečnog budžeta.
Nisam neki stručnjak da pravim takve procjene, ali sam siguran da bi bolje bilo na stadionu imati 7 hiljada ljudi sinoć uz neke normalne cijene tipa: 3-5-7-13 KM, nego imati 3-4 hiljade uz postojeće cijene. Možda bi čak i finansijski bili na istome, a imali bismo i drugih beneficija, jer bi tako lakše privukli raju da dođu opet, stadion ne bi izgledao onako prazno, podrška bi sigurno bila bolja, jednostavno mnogo ljepši ambijent.
Još jednom, bio sam stvarno na svim domaćim utakmicama ove sezone osim protiv Čelika. Da nije napravljen istok možda bih našao načina da odem i sinoć jer bih lakše odvojio 5 KM za jug, ali ovako se ipak mora malo isplanirati budžet i za utakmice koje slijede.
Nisam jedini sigurno koji ovako razmišlja i još jednom molim da ovi koji podržavaju ove cijene i misle da su realne ne napadaju previše, ovo je samo pogled na sve iz druge perspektive, perspektive koju imaju mnogi, samo vi toga niste previše svjesni. Da ste toga svjesni ne biste bili iznenađeni posjetom sinoć, kao što ni ja nisam iznenađen.