na Grbavici ce tih 15 000 biti kao na lavoru 45 000 barem
12. igrac doslovno
Sve je odlicno receno!Valter je napisao/la:Željezničar pratim četrdeset i dobar kusur godina. Nekako moje prve ozbiljnije spoznaje za ovaj klub vezane su sa najvećim uspjehom u 95-o godišnjoj istoriji Želje, titulom prvaka Juge 71/72. Imao sam tu privilegiju da kao klinac sa starijim burazerom budem dio istorije koja se pisala na stadionu JNA. Moj najveći životni (i navijački) entuzijazam vezan je za generaciju koju je sa klupe predvodio Ivica Osim. O Ivici kao fudbaleru osim po pričama mog rahmetli babe (koji je to bio zaljubljenik u Želju) i drugih starijih, ne znam ništa. O Ivici kao treneru šta reći što nije već kazano. Osim svih ljudskih karakteristika koje ga krase, može se slobodno reći da je Željo imao možda i najboljeg trenera svih vremena na ovim prostorima. Od kakvih je on igrača uspio napraviti tim koji je u to vrijeme igrao jedan od najljepših fudbala u Europi.
Na žalost u ovom periodu od četrdeset i kusur godina bilo je i loših igara i loših plasmana. Bilo je i druge lige. Svi ti periodi loših igara i loših plasmana uvijek sa na kraju utakmice ispraćeni povicima sa tribina „Uprava napolje“ (na sreću tada nije bilo foruma) nezadovoljnih navijača koji su smatrali da u tom trenutku Želju mora više. Prošla sezona bez Europe i loš početak ove po svoj logici trebalo bi da okrenu navijače protiv uprave. Međutim šta se događa. Po prvi put u istoriji (vjerovatno i u regionu) da ogromna većina navijača daje punu podršku upravi bez obzira na rezultate. Mi navijači svjesni smo grešaka koje se prave (ko radi taj i griješi), ali prepoznajemo dobru namjeru i tome dajemo maksimalnu podršku. Ovakava navijačka zrelost očito smeta pojedincima, pojedincima kojima nikako nije jasno od kud podrška i jednom Deji bez obzira na, ako hoćete i greške koje će nas koštati ozbiljnog novca. Ne zamjeramo mu vjerovatno zato što u tome nismo vidjeli lošu namjeru. Amarov najveći kiks nije bio ni Svraka, ni Gojak, ni Jamak, po meni njegov najveći kiks bio je sa Kvesom. Momka drži do zadnje minute u nebitnoj prijateljskoj utakmici protiv Istre, momka koji sutra dan treba da ide u Sloveniju na pripreme A reprezentacije, gdje bi zbog nedostatka u to vrijeme lijevog beka bio u najozbiljnijim kombinacijama za prvi tim. I šta biva, biva povreda križnih ligamenata. Ta Osimova procjena koštala nas je preko milion maraka kolika je u to vrijeme bila vrijednost Kvese, momka koji je bio u svom igračkom zenitu. Da li je Amar imao lošu namjeru, naravno da nije. Neko bi rekao sudbina, neko bi rekao loša stručna procjena ali mi ostadosmo bez miliona. Dakle nije problem u greškama nego u lošim namjerama. Pojedinci ovdje svojim pisanjem po meni imaju loše i opasne namjere. Dakle nije bit u njihovom ukazivanju grešaka nekog pojedinca, nego je bit njihova loša namjera. Ovim lošim rezultatima više se raduju nego pitari misleći da je to incijalna kapsula za obračun sa trenutnom upravom, ali gle čuda, ogromnoj većini navijača zbog toga ne pada na pamet da viče i piše „uprava napolje“, osim onim instruiranim na utakmici protiv Zrinjskog. Nije isključeno da u narednom periodu bude još pokoji loš rezultat, ali ako i dalje budemo prepoznavali dobre namjere ova uprava imače podršku.
PS. Valter ne bi bio Valter da ne napiše koju i o ovome. U prvih šest kola Željo je kažnjen sa 8.500 KM. Dakle u prvih šest kola uspjeli smo anulirati 243 sezonske ulaznice za jug. Kako su ukupno prodate 592 preostalo je još samo 349 da ih anuliramo. Nikada mi neće biti jasno kako se o finansijskim udarima na klub koje napravi Dejo, Amar ili neko drugi može pisati i po dvadeset strana, a o našim ne daj Bože i riječ napisati. Da li i mi svi na Grbavici imamo dobre namjere ili je najbolje po običaju šutiti. Neka mi moderatori ne zamjere, ali ove ankete tipa šta očekujete od utakmice protiv Viteza, Zrinjskog, Krupe su pomalo glupe jer one ne utiču na dešavanja na terenu. Napravite anketu, da li ste za upotrebu pirotehnike, parola ili bilo čega drugog što donosi štetu klubu pa makar se radilo i o derbijima (može samo proslava titule ili kupa) ili ne, pa da vidimo kakav je naš generalni stav, a ne da pojedinci u ime svih nas to rade.
Bit ce finansijski izvjestajLARS1921 je napisao/la:A zamisli tek kad dođe zimska pauzaBiće ludilo na forumu