sahmat je napisao/la: ↑sub maj 05, 2018 10:40 pm
Zar je teško bilo da se 90+ ponašaju kao profesionalci, prema dresu koji nose, zar je to toliko teško bilo, nas nije briga gdje je ko potpisao ugovor, mi hoćemo da se za sveti dres gine. Gdje im je obraz i treneru i igračima. Mi nemamo ništa od toga što se trener ili igrač izvine navijačima, pa ponovi istu grešku 4 utakmice za redom.
Stručni štad i igrački kadar jel vas stid što smo dolazili po onoj hladnoći da bi gledali ništa.
Jel' vas stid onih momaka što prođu cijelu Bosnu i Hercegovinu da bi gledali kako vas boli ku*ac?
Jel' vas stid kad pola navijača radi duplo da bi mogao da dođe na utakmicu? Dok vi hladite jaja po terenu i primate velike plate za to.
Jel' vas stid onog čovjeka što dođe u invladiskim kolicima da gleda utakmicu?
Jel' vas stid onih srednjoškolaca što bježe sa nastave da bi gledali vašu kurcobolju?
Jel' vas stid onih legendi kad prolazite kroz prostorije kluba, IVICA, DIMITRIJE, DOMOROCKI, RIBAR, KATALINSKI, MEŠA, BUKAL, JANJUŠA, DŽEKO, STANIĆ, HADŽIABDIĆ, MIŠO, NIKIĆ, AMAR, ŠABANADŽOVIĆ, itd.. Samo pogledajte njih i shvatit će te neke stvari da vi nikad nećete biti legende i ostat će te upamćeni kao najveći luzeri.
MI SMO ŽELJO, A VI STE PI*KE
Nije i zaboli njih q sto smo mi Zeljo, a oni p. Oni uzimaju par hiljada mjesecno, provode se, uzivaju, znas koliko je ikome od njih stalo do tih 90 minuta i profesionalizma, do navijaca (srednjoskolaca, studenata, radnika, penzionera, invalida i ostalih), do legendi i dresa kao svetinje. Ti njima sve uredno isplati, ne tjeraj ih nista mimo ugovora, plati im par sedmica provod u Antaliji, obezbijedi im sve sto im je potrebno, a oni tebi nece vratiti nista jer logicno u ugovoru nemas nikakvu klauzulu za kaznjavanje. A i ko bi potpisao takav ugovor. A i ako nesto prekrsis imas slucaj Bogicevic, Kerla i co. koji ce jedva docekati da te tuze.
Dok ih se placa i dok ih se kuje u zvijezde i ponasace se tako. Sta ocekivati od bilo kojeg od njih danas, kada se svrsavalo jos jucer kada se dovodio da potpise ugovor. Kreni od bilo koga... Vranjes, Crnov, Zec, Kajkut, Ubiparip, Mehremic, Projic... Vrati se koju stotinu stranica unazad i vidjeces da se svaki od ovih igraca ubacivao u zakletvu, da su oni najveci koji su igrali na Grbavici u posljednjih par godina, da su to sve bili profesionalci u svojim klubovima. Realno, bili su go q, a mi smo ih pokupili da im spasimo karijeru ili da im damo posljednji dinar u dzep, klasicne ublehe. Kada vidis kako se nose i sta rade van terena dovoljno ti je jasno da tu nema ni 1 promila profesionalnosti.
Davno recena mudrost u svijetu fudbala "Da je iko valjao, ne bi bio besplatan, posebno ne u danasnjem fudbalu." Sve dok takvi dolaze i dok takve trpimo i navijamo im, nema od nas nista. I mozemo mi dovesti onog fakina iz Milana, Gattusa, ova ce ga bagra nadjacati i slomiti, jer su svi takvi i jer se medjusobno podrzavaju u toj qrcobolji, a navijaci ne zele da im ista kazu. I kao nemoj im skidati dresove, nemoj ih brukati, nemoj im psovati u gradu.... Sta su to zasluzili? Par nezaradjenih hiljada u dzep? Gori smo mi sto smo bolesni do te mjere da ih trpimo i kontamo da danas postoji ljubav prema dresu.
Ljubav prema dresu mozes samo pronaci kod omladinaca koji tek dodju i prvu sezonu igraju da se iskazu i nametnu. Vec drugu sezonu ih zavedu i povuku svi ostali, a oni su samo go q, placenik do placenika. I dok se u ugovore ne bude stavljala klauzula da ce se na kraju utakmice vrijednovati svaki od njih pojedinacno od strane legendi kluba i da ce na osnovu njihove ocjene biti raspon plate, dok te plate ne budu u normalnom rangu ostalih BH klubova i dok ih se ne bude kaznjavalo za neprofesionalizam van terena, mozemo mi pisati postove i postove o njima, ali napretka nece biti.
I da, samo da dopunim, mozda za navijace oni jesu luzeri, ali za sve "normalne" ljude osoba koja uzme mjesecno par hiljada bez ikakve muke je itekakav sampion i dobitnik.