Evo vam pismo od Starovlaha onako kako ga je napisao. Pozdravljamo ga sa s1 foruma
Ponovo zlobnici kazu ,ni na jedan.Ti podaci postoje u klubskoj administraciji,treba ih analizirati i javno objaviti da bi se zastitili clanovi uprave i nase legende od raznoraznih carsijskih prica i spekulacija.Ako to ne ucine oni ciji je to posao onda sumnja postoji i postaju saucesnici u tim blago receno necasnim radnjama.
Napraviti dug od 14 miliona je pravo majstorstvo a za to postoje krivci,imenom i prezimenom.Ako nemamo hrabrosti da to utvrdimo i javno kazemo,onda nama nema pomoci.
Korupcija,sukobi interesa,zloupotreba sluzbenog polozaja,su na zalost svugdje oko nas i zasluzuju krivicne prijave za one pojedince koji su jedan veliki klub doveli u najtezu situaciju u 100 godisnjoj istoriji kluba.
Rekao bih nesto i o struci,nasoj cuvenoj Zeljinoj fudbalskoj skoli koja je godinama stvarala vrhunske igrace,kao i o organizaciji rada seniorskog tima.
Sportski direktor je najvaznija karika kad je u pitanju struka.Bira se javnim konkursom na osnovu postavljenih kriterija i CV-a.
Sportski direktor pravi dugorocni plan na period od najmanje 4 godine.On argumentovano predlaze strucnom odboru sve trenere u klubu,od prvog tima pa do akademije.
Clanovi strucnog odbora bi bili ovdje prisutni,nasi bivsi igraci i treneri ,ljudi koji imaju iskustvo i znanje koje na zalost godinama ne koristimo zbog sujete pojedinaca koji su uzeli svu vlast za sebe.
Predloge sportskog direktora i strucnog odbora verifikuje predsjednistvo kluba.
Roster igraca ne pravi samo trener prvog tima jer on razmislja samo za danas,trenutni rezultat i svoj opstanak.
Uz sve postovanje prema treneru Ivkovicu koji je pun energije i zelje za uspjehom dao sve od sebe za bolje rezultate kluba i to moramo postovati.
Medjutim,ja nikada ne bih dozvolio da budemo necija filijala,da 21-godisnjeg igraca Zdunica uzimamo na posudbu,da se u Zelji kali,zauzimajuci mjesto mladom Jaganjcu ili npr. super talentovanom 17-togodisnjem Damiru Kakrinu koji u isto vrijeme trazi svoju srecu u Minhenskom Bayernu.
Zar bi Njemci finansirali njegov dolazak u Njemacku da se ne radi o extra talentovanom igracu?
Tako nam je i 19-togodisnjeg Dzeku odveo Ceski trener Plisek a da niko na to nije reagovao.
Umjesto da smo sa njim potpisali desetogodisnji ugovor,omogucili mu da potpuno sazrije,da se afirmise pa ga onda plasirali kao gotov proizvod ,ostvarili veliki transfer i profit za klub.
Podsjeca me to na jedan pozitivan primjer a rijec je o isto tako nasem velikom igracu koji je kao 17-togodisnjak ,1989 godine,kao stipendista ZTP-a po zavrsetku trogodisnje skole morao poceti raditi u firmi u kojoj je godinama radio njegov pokojni otac Ante.
ZTP ili Zeljo?
Djecak iz Azica,predgradja Ilidze,iz skromne radnicke porodice nakon razgovora i molbe njegove majke potpisuje profesionalni ugovor i ubrzo kao junior postaje standardni prvotimac i reprezentativac Yugoslavije.
Srecom,imao sam gospodina Jelica koji mi je vjerovao i to je bilo presudno.za njegovu vrhunsku karijeru.
Zlobnici kazu da se danas sve usluge naplacuju a ja u to ne vjerujem jer su me moji prvi treneri Lujo Kranjc i Boris Braculj ucili drugacije.
Kad mi je bilo hladno klub mi je kupovao odjecu, hranio sam se u restoranu Galeb na Grbavici i imao placen tramvajski prevoz.
Rekao bih da sam nasljedio tu klubsku dobrotu pa sam isto tako nastojao pomoci djecacima,generacije koju sam vodio punih 8 godina.
Bio sam ucitelj,trener,policajac koji je kontrolisao sve,organizator,pa i otac i majka kome je trebalo.
Dok su drugi treneri odmarali i imali redovne zimske i ljetne odmore po 2-3 mjeseca mi smo koristili te skolske raspuste da bi se druzili i trenirali i po 5-6 sati dnevno.
Zaostrog,Pogorelica,Radanovici,Kiseljak,Igman,Listica,Medulin.....zimsko i ljetno druzenje i pripreme.
Inostrani i domaci turniri,izleti,stalne predigre prvom timu pa i putovanje u istom autobusu sa prvim timom i predigra sa C.Zvezdom na Marakani(veliko hvala Ivici Osimu),posjeta kuci cvjeca,druzenja sa glumcima i poznatim licnostima,priredbe uz pomoc prof.Vukadina,posjete pozoristu,bioskopu,sportskim utakmicama,pomoc i posjeta nezbrinutoj djeci doma Ljubica Ivezic.
U svemu tome imao sam veliku pomoc Zdenka Jelica koji zlata vrijedi i kojeg bi odmah vratio u klub da mladji uce kako se organizuje i vodi klubska administracija.
Bio je to timski rad u kojem su ucestvovali Dr.Jurisic,novinar Zdravko Lipovac,Profesori Prnjatovic i Stanisic,klubski celnici Lalic,Lemez,Ibrahimovic i nas veliki navijac i sponzor Hajrudin Blazevic.Da je ostala na okupu ta generacija bi uz pomoc nesto starijih godinama dominirala u YU fudbalu.
Stvarali smo djeci radne navike,radili na plantazama voca,skupljali tone i tone starog papira i od toga finansirali nase aktivnosti.
Moja mala prica,lijepe uspomene,sjecanje na moj najljepsi dio zivota a mozda i dio programa za nase mlade trenere koji su spremni na rad i odricanja.
Zalim sto nisam imao ovo znanje i iskustvo i radio mnogo vise,organizovao turnire i kampove,nase filijale sirom BiH,angazovao se na izgradnji sportskog centra za akademiju,organizovao ucenje stranih jezika........itd.
Stalni radni odnos trenera je prevazidjen i nestimulativan.Svi treneri bi trebalo da imaju profesionalne ugovore na 4 godine sa klauzulom da klub moze produzavati ugovor ali ga i raskinuti ukoliko trener ne radi u interesu kluba.
Treneri bi trebali biti stimulisani dodatnim primanjima kada igrac iz akademije ostvari minutazu u prvom timu i kod prodaje tih igraca u inostrane klubove .
Kad je u pitanju prvi tim neophodno je postaviti cilj,kako vi lijepo kazete strategiju napretka kluba.
Pa mi nemamo ni scauting sluzbu,nemamo sportskog direktora,nemamo strucni odbor,nemamo viziju funkcionisanja kluba.
U BiH to dobro radi N.K."Zrinjski" i zato su godinama u vrhu naseg fudbala i imaju dobre rezultate u kontinuitetu.
Kad su u pitanju profesionalni ugovori i u najbogatijim klubovima su stimulativni po jednostavnoj formuli,kako to u nasem narodu kazu:"koliko muzike-toliko para " !
Da vidimo koliko kosta jedan minut igre i koji je to kvalitet igre,uz zagarantovanu malu platu a sve ostalo je po ucinku.Onda necemo imati nepotrebnih zutih i crvenih kartona,nesportskog zivota cestih povreda u preponskom djelu i zadnjoj lozi.
Mnogi od nas su zaobilazili Grbavicu pa i ja punih 12 godina zbog losih djela pojedinaca koji ipak ne cine klub.
A onda sam ipak svratio i dozivio nesto najljepse u zivotu.Bio sam odusevljen infrastrukturom, ali i postovanjem i uvazavanjem zaposlenih u klubu,gospodina Misimovic
Na kraju bih Vam se zahvalio sto ste okupili nase legende,sto ste se sjetili da cujete i njihovo misljenje bez obzira na eventualna razlicita misljenja.
Nadam se da ce te tako shvatiti i ovo moje izlaganje
Nije mi bila namjera da nekoga uvrijedim i nadam se da ce te ovo shvatiti samo kao misljenje jednog pojedinca,emotivno vezanog za klub u kojem je proveo uglavnom lijepih 25 godina.
Vama i Vasim porodicama zelim sve najbolje u Novoj 2022 godini uz uspjesan rad na putu do oporavka naseg voljenog kluba.
S postovanjem,
Nenad Starovlah