Izlija je napisao/la: ↑pet avg 28, 2020 7:26 am
Nisam doktor i nemam prava da određujem šta i kako da se postupa u ovakvim slučajevima, kao građanin mogu iznositi neke stavovove lične ali kao navijač ja samo mogu braniti klubske potrebe. Klub mi je i iznad mene i u ovom trenutku nama ne odgovara nikakva izolacija iako se može to vratiti kao bumerang višestruko.
Ne bih se složio Ilija. Klubu itekako odgovara izolacija, jer ono što čini klub i njegovu operativnost i funkcionalnost su upravo zdravi igrači i stručni štab. Klupske potrebe nisu u trenutno 11 zaraženih i mogućih još toliko u klubu, jer se virus javlja i naknadno,ovisno od lanca prenosa i kontakata u kojima su bili igrači i staff. Klupske potrebe i ono što nam treba jesu zdravi igrači i čisti zdravstveni kartoni da bi mogli uopće konkurisati za meč, a da ne govorimo o najboljoj situaciji u kojoj bi izolacijom siguran sam 'vratili na igrački spisak' par važnih igrača koji su bili prekriženi od strane covid pravila.
Neće oni zaboraviti igrati fudbal, niti ćemo biti više na gubitku izolacijom nego što bi bili da nam se desi gora situacija da nas virus kadrovski na spisku dovede do toga da nemamo koga staviti na novi spisak osim juniora(za koje je pitanje opet da li su i oni čisti i zdravi).
Nek' idu u izolaciju i nek' se malo psihički smire i uozbilje svi generalno, jer corona nam je u klub ušla što greškom i neozbiljnošću pojedinaca(uzmi samo primjer koliko su nam igraći izlazili u grad, viđali smo ih po društvenim mrežama u izlascima čak i sa igračima iz protivničkih ekipa) , što od protivničkih ekipa sa kojima smo nastupali jer nam niko ne garantuje da i od ostalih ekipa nije niko bio zarazen i da je tokom meča prenio na nekog našeg igrača, pa do toga vjerovao ili ne da dosta naših a i u ligi smatra virus neosnovanim i teorijom zavjere pa se olako pristupilo samoj pandemiji.
Ono što nama ne ide u prilog, jeste činjenica da u našim okvirima bh lige vlada javašluk i štimanje okolnosti oko testova i nastupa igrača na terenu. I to je greška nogometnog saveza BiH, pogledaj samo aktivnosti i mjere recimo italijanskog saveza i kakve mjere su preduzeli.
Jer, uzmi ovako,može se desiti da mi sve procedure i mjere ispoštujemo,maksimalno se posvetimo mjerama ali ako izađeš na teren bh premijer lige protiv ekipe koja je u svom sastavu uvrstila i 10% sumnjivog igrača, mi možemo očekivati problem u ekipi za 10 do 15 dana( ili ima i ova opcija da u našoj narednoj utakmici koju bi morali odigrati ukoliko se ne pomjeri, bude neki igrač zaražen i napravi nam frku) ..iii šta,odeš na testiranje van BiH i ljudi nađu opet 5 igrača koji su pozitivni a nakon par dana i 3 nova kod kojih se u međuvremenu razvio virus.
Ne znam da li si me shvatio kakva je uopšte komplikovana sva problematika, da čak nisu sve stvari ni do nas. Najbolje bi bilo da ne igramo uopšte ligu, kako bi se očistili i izolovali od svih mogućih kontakata uz redovne test kontrole u izolaciji, a onda otišli na testiranje gdje bude zakazan meč i onda sa 90% sigurnošću bi znali na osnovu prethodnih testiranja iz izolacije na koga možemo računati i ne bi strahovali da li smo u problemu ili ne.
Zvaničan stav Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO) je da se sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima koronavirsom trebaju testirati bez obzira na to da li pokazuju simptome ili ne. Kraj priče, pustimo ono igrači nemaju simptome i dobro se osjećaju. Osobe koje imaju simptome prenose virus, ali to je isti slučaj i sa onim osobama koje uopšte ne pokazuju simptome.
Pozdrav