čet jun 22, 2017 5:52 pm
Post jednog forumasa sa ss.ba portala, gledao je uzivo danasnju utakmicu AIK-a
E evo sad sa tekme, prvi utisak je da ovaj AIK za neke stvari nije. Ne znam u kojoj su fazi priprema, ali danas su izgledali užasno. Uglavnom prvo poluvrijeme je Flora počela sa 9 igrača iz U21 ekipe koja inače igra drugu estonsku ligu, i rezervnim golmanom prvog tima i jednim igračem sa klupe. Svih 14 igrača koji su igrali prije 3 dana derbi u estonskoj ligi su ostali na klupi, dok je AIK od početka igra sa gotovo najjačom ekipom. E sad pošto nikad nisam igrao niti trenirao fudbal, u taktike i te stvari se slabo razumijem ali je to sigurno bilo 5-3-2 koja se kasnije tranformisala u neku 4-4-2. Rezerve Flore bukvalno centra nisu prešli, AIK je imao bar 70 % posjed lopte ali ništa nisu napravili. Imali su jedan šut u okvir gola i to sa 30 metara, neke obečavajuće napade ali nisu plaho nasikirali golmana. U drugom je Flora zaigrala u najjačem sastavu i složila im takve dvije školske kontre, prebacili teren u 3 pasa lagano završili. Prekide je AIK čudno izvodio, neke kombinacije iz kornera ( te ih se 4 poreda na gol liniji, te svi van šesnesterca pa ulijeću) ali nijednom apsolutno ništa nije uspjelo. E sad ću onako malo o igračima :
-Golmana nemoguće ocjeniti, Flora osim golova nije ošutala po golu, nezaposlen totalno bio
-Odbrana izgleda sasvim korektno, pogotovo kapiten Johanson i Nyholm. Vidi se da su uigrani, igraju bez straha, žurbe, baš su mi se svidjeli.
-Oba beka su katastrofa bila, pogotvo desni Sundgren. Čovjek je i defanizvno i ofanivzno limitran, mogao bi Zec bez problema se natrčati i naigrati pored njega
-Sredina je isto loše izgledala, najbolji igrač im je vjerovatno ovaj Ishizaki, jer je stalno izlazio po loptu i odrganizovao napade, ali je izgleda kao Darko Marković iz najboljih dana. Svaka druga lopta mu je bila nazad, a sve što je naprijed poslao haman je pogriješio. Sve prekide je užasno izveo
-Krila i igrači po stranama će sigurno biti nezgodni, pogotovo poznavajući naše bekove. Brzi su užasno, znaju sa loptom i toga me najviše strah
-U napadu je mislim najveća prijetnja i problem, Markanen ili tako nešta. Vidim da je prvi špic, čovjek dosta posjeća na Džeku. Ima bar 1,90 i baš je jak, nijedan naš štoper nema šanse da mu uzme ni vazdušni ni bilo kakav duel. Što je najgore zna i sa loptom, i primi loptu okrenut leđima na 20 metara od gola i drži bukvalno trojicu na leđima i ostavi lagan šut. Sreća pa su ovi sve poslali 5 metara iznad gola. Ali nisam optimističan da neće par puta pobjeći i Sindikalcu i Kemi. Drugi špic je bio neki čamuga, užas teški, spor, trom...
Od izmjena što su ušle, Avdić je zamjenio ovog glavnog na sredini i mislim da je za pola sata imao više pogrešnih dodavanja nego tačnih. Brojao sam mu od 75. minute, i napravio je 3 tačna i 4 pogrešna. Ali je za svoju visinu baš brz... Poslije drugog primiljenog ušlo je 4-5 čamuga i neki Turčin/arap (Yasin) ali niko nije zapao za oko, prosjek teški.
Uglavnom ništa posebno ovaj AIK nije, u rangu Ferencvaroša čak i slabiji ja bi rekao, tako da ako se dođe do njih treba ući bez izkakvog respekta, apsolutno su pobjedivi. I da, 80 % akcija im je išlo po lijevoj strani.
Inače ni Flora nije slaba ekipa, imaju odličnu ekipu ove godine, sezona im je u jeku pa su fizički spremni, a inače 4 velike estonske ekipe bi se u našoj ligi za Evropu ravnopravno borili, mislim to pokazuju i rezultati koje prave svake godine u EL i LP koji ništa slabiji od našoh nisu