Lakse je puno kada se prenoci. Juce sam bas sjeban bio, danas strasno gorak okus u ustima kada skontam sta smo ispustili i kako se madjari i pitari vise raduju sto smo mi kiksali nego svojim uspjesima...
Ovako, Slavko je dosao, imali smo 'samo' minus sest, ali skroz poremecenu ekipu. Znaci nije to bilo samo sest bodova, nego se cistka morala izvrsiti u pola sezone, i to je dosao nakon TRI uzastopna poraza! Europa je bila cilj, eventualno kup. Niko nije ni pomisljao na titulu. Sta se desi, Zrinjski poceo gubiti bodove, nakon sto smo ih rasuli pod BB, Marinovic odlazi i dodje pauza od koje smo svi ocekivali. Famozne pripreme, pojacanja. Dovedes igrace sa iskustvom koji se pokazu kao amateri kada je najvise trebalo. Ispostavilo se da nam Kerla itekako nije trebao i da je Kemo komotno mogao igrati umjesto njega. Sve je pocelo od Sirokog, uzasna odluka da ne izvede kombinovani sastav, ako vec necemo na oba fronta. Od tada pocinje nas pad i ulazimo u veliku krizu. Mi, kao i sve ekipe sa vrha, smo imali krize, ali mi je docekali u najgorem momentu. I povreda Mulaosmanovica je sigurno uticala, jer nema sanse da u ovako velikom klubu neko moze sve sam raditi. Izuzetno je tesko, Osim je imao milion malih pomocnika, i Svabo u zlatnim vremenima. Strucni stab cemo definitivno morati pojacati. Adzem bi bio savrsen za to. Sto se Petrovica tice, pokazao se uzasno tvrdoglav u par navrata, sto mi se nikako ne dopada. Mislim da bi trebao ostati, ali uz to da se doda Adzem u SS i da se pametno rijesi igracka krizaljka, te promijeni pristup u pripremi ekipe, da se igra napadacki. Preduslov je za to i brzi, bolji vezni red.
Sto se tice odlazaka, toga bi svakako bilo, i da smo titulu uzeli. Odbrana treba potpunu rekonstrukciju, vezni red za gerijatrije prije nego za prvog tima. Strasno mi je krivo sto ce i sljedece sezone titula biti imperativ, a da smo je uzeli na misice, moglo bi se pravo mirno raditi. Ne smijemo nista na silu, moramo napraviti plan za sljedecih par godina.
Sigurno idu Miro, Lendric, Musa, Kerla, Boka, Fejzic u penziju (?)
Sasvim je moguce da ide i Vedran, koji je nas ponajbolji igrac ove sezone, strasno je napredovao. Ako postoji mogucnost, produziti ugovor do 2020. i maksimalno povecati platu momku i dati kapitensku traku, jer ako nam u prvih 11 i sljedece budu Zeba, Bekrija, Bogi, sa toliko godina, onda se mozemo roknuti odmah.
Sto se stoperskih pozicija tice, ostajemo na Kemi i Bogicevicu. Ovaj drugi neka bude treca ili cetvrta opcija, nema smisla da ga vise gledamo u prvh 11, ali stvarno. Kemi dodati nekog iskusnijeg, drugacijih karakteristika, da se mogu dobro nadopunjavati. Vukotic je strasan, ali morali bi placati otkupninu, koja i nije velika za igraca tog kalibra, ali jbg, nije ovo football manager.
Na bekovima imamo Sinisu, Stanica i Stojanovica. Treceg bi se rijesio, stvarno nije nista pokazao, ovu dvojicu bi ostavio, probao dovesti Subica na LB, neka mu izmjena bude Besirevic. Ako se mali dobro razvije tokom sezone, Subica mozes samo prebaciti naprijed i tako rijesis pitanje treceg krilnog, pored Crnova i Zakarica. Imas neku sirinu. Na RB dovesti tog momka iz juniora, kapitena, neka ide sa ekipom na pripreme, i ako se vidi da ima kapacitet za vise, jednostavno pustiti da istekne ugovor sa Sinisom i ostati na njemu i Stanicu desno.
Na krilima imamo Crnova i Zakarica. Prvi nije los, drugi nije skoro nista pokazao, znamo da moze, sada da li ga je Slavko unistio sa treninzima i dijetama, sta mu se desava sa psihom, zasto Slavko inace ima problema sa motivacijom igraca (jos jedna boljka malog strucnog staba). Ako bi Subica doveli, imas igraca kojeg mozes prebaciti lijevo, ali svakako bi rizicno bilo ostati na ova dva igraca. Potraziti nekog mladjeg, talentovanog, a ne dovoditi penzionere i povratnike tipa Djelmic. Vidjeli smo da od toga u vecini slucajeva nema nista. Nisam pratio kakav je Mico Kuzmanovic, ali mu istice ugovor.
Zadnji vezni. Uh, tu ce tek biti posla. Sa Hasanovicem je produzen ugovor, on ostaje sigurno. Da je za prvog tima, do sada nismo mogli zakljuciti. Tesko da jeste, ali neka ga. Radinovic se skroz izgubio. Ono sto je na momente znao pokazati, to je bio igrac koji nama treba, moderni veznjak. Ali izgleda mozemo ocekivati njegov odlazak. S njm imamo najduzi ugovor, do 2019. godine. Markovic i Blagojevic ne mogu igrat zajedno. Markovic je bio odlicno kratkorocno rjesenje, ali i on se vremenom pogubio, kako su nam porasli apetiti i kako smo iz defanzive prelazili u ofanzivu i imperativ pobjeda. Blagojevic bi sigurno puno bolje izgledao sa nekim boljim zadnjim veznim, ali njega smo vise toliko trpili da je to vec malo previse. Nisam pametan. Polako ukljucivati Sabanadzovica iz juniora, ako nista da ode na pripreme sa prvom ekipom za pocetak. Mozda i Harisa Hajdarevica, ali ovo govorim napamet, jer ne pratim nazalost toliko omladinske kategorije. Iz Veleza je zanimljiv Mehmed Cosic za ovu poziciju, 19 godina, Ibro ga doveo iz Radnickog iz Lukavca. Ordagic je top pojacanje
Na prednjem veznom imamo dva iskusna igraca koji iskreno ne mogu igrati ovoliki broj minuta. Istina, Bekric je imao skromnu minutazu u drugom dijelu, greska je velika sto Petrovic to nije dobro raspodijelio. I Bekric ima ugovor do 2019. godine
Zeric takodjer ove sezone nije dobio priliku. Ima i do njega, svako malo trci u reprezentaciju, a na trennzima svako malo povrijedjen. Ali da nije mogao dobiti vise prilke, cisto sumnjam. Ono sto je i igrao, stavljalo ga se na desno krilo sto je blasfemija. Ne radi se to...Vraca nam se Dado

koji ima ugovor s nama jos godinu dana. Model rece da je nastavio po starom u Krskom, jbg, ali vidjet cemo sta ce bit na kraju. Tatar iz Veleza je iznimno zanimljiv i talentovan igrac, obavezno obratiti paznju na njega. Uglavnom, Zeba i Bekric vise nemaju kuveta za prve postave, ali su igraci poteza i odlicni za zadnjih 20-30 minuta, pogotovo ako bi imali strahovito pokretljiv i mobilan vezni red, sto do sada nismo imali.
U napadu ostaje Stevo i Beganovic. Ovaj drugi se vraca sa posudbe i nije igrao na svojoj poziciji, nego na krilu, a znamo kako je to izgledalo kod nas kada smo ga gledali. Mada ni Lendric nista bolji nije bio na toj poziciji, muka mi bilo kada sam juce vidio da ga tu Slavko prebaci pored zivog Zakarica na klupi, a Muse ni na mapi...
Stevo je odlican covjek prije svega, ali ne znam sta bih rekao, koliko nam je potreban, ne znam. Ne znam ni sta reci za Beganovica iskreno. Postepeno ukljucivati malog Hasanovica iz OP, za pocetak povesti na pripreme. Moramo forsirati vise prijateljskih na sljedecu jesen, sa kombinovanm sastavom, protiv nizeligasa, barem tako da ti momci dobiju prilku, sto su na prelazu. Treba nam pravo pojacanje na poziciji napadaca, da se ne stedimo, onaj koji ce dobro spustati loptu, graditi se, jer to ide uz ovu formaciju. Steta sto je s Mujagicem ovo ispalo, mozda bi on izrastao u prvu napadacku opciju.
Bit ce promjena, malo je reci. Samo pameti, ne znam za vas, ali ja bih pojacao obavezno SS sto je bolje moguce, pogotovo sa nasim ljudima, ostavio Slavku i pametno rijesio igracku krizaljku za sljedecu sezonu.