čet jan 12, 2017 2:40 pm
Prvo bih zelio svim srcem da cestitam i da pozelim svu srecu nasem Cici Mulaosmanovicu na novoj poziciji i napretku u trenerskoj karijeri. to je jedan fin momak, tih , miran, skolovan, nase dijete. Ocekivan potez iz kluba, vjerovao sam da ce ili on ili Adzem dobiti ovo mjesto, jer je bilo najlogicnije. A to je i dobar pogled iz kluba, ovako Cica moze fino da nauci uz Slavku mnoge marifetluke, to je jedan fin zalog za buducnost naseg kluba. Cica je u klubu jos od pjetlica, prosao cijelu omladinsku skolu, postao prvotimac. Prije rata je igrao na poziciji libera u omladincima, bio je u reprezentaciji u raznim selekcijama. Skolovan, tih i povucen, nikada se nije puno isticao, mozda mu je to bila i falinka za bolju karijeru nego sto je napravio, jer su i ocekivanja za ovog igraca bila mnogo veca nego sto je on napravio u svojoj karijeri. I rat je tu dosta ucinio , pa je sve to ostavilo traga. Ali ovo je svojevrsna nagrada za njega i njemu preostaje da jos mnogo uci i dobio je tu sansu od kluba. Ja sam sretan zbog toga. Nadam se da ce Cica prepoznati ovu sansu i da ce iskoristiti maksimalno i uciti uciti i uciti. Lijepo je kada je neko vezan uz klub citav svoj zivot. On definitivno zna sta je Zeljo. A nama je to itekako potrebno u strucnom stabu prvog tima. Neka imamo jednog takvog.
Druga stvar je ova velicanstvena objava kluba koja je vezana za juznu trbinu. Vec sa istokom je dokazano da se ljudi u klubu ne sale sa ovim stvarima, i sreca je da su oni tu i da ne cekamo da padne snijeg koji bi bio blagodet po nas klub, kako su neki celnici kluba ranije razmisljali. Ovi danas, nasi streberi, imaju jasnu viziju svega sto treba da se desi u narednom periodu. Rade kopaju, a sve to pod nadzorom gospodina Misimovica, i sve to izgleda zaista organizovano i ozbiljno za jednu organizaciju, za organizovanje jednog kluba. Ovo sto su danas objavili predstavlja tek jedan korak i pogled na buducnost, na kojoj se konkretno radi u domenu infrastrukture kluba. Imacemo jednog dana zaista lijep stadion. Naravno , ne moze se ocekivati da ce se to sve desavati odmah, ali ova objava nas navodi na jednu ozbiljnost u namjerama, gdje ljudi u klubu hrabro idu prema naprijed i o tome obavjestavaju sve nas navijace, transparentno i to je svakako vrijednost vise, jer mi smo sada ovo ozbiljno shvatili kao jedno obecanje, koje definitivno pada na ledja bas ovim ljudima u klubu. Dakle svjesno su usli u novi pritisak, a nisu to morali. Mogli su da se drze ove tribine, pa polako, da se desi neki rezultat na terenu, pa da se pocne puniti stadion i na novoj istocnoj tribini, pa da tek onda pocnu razmisljati o tome kakve su mogucnosti kluba za eventualnu juznu tribinu. Oni su suprotno tome, vec duboko zagrizli u buducnost, praveci planove, koji su konkretni i koji zaista puno i kostaju. Valja sve to iznijeti finansijski. Ali ko ne razmislja bas tako, kako ova uprava kluba razmislja, nikad nece ni uspjeti.
Mi bi kao navijaci sve ovo trebali prepoznati, i cijeniti, i dolaziti na utakmice. Nekada rezultat moze da oklizne kako se to desilo u prosloj sezoni,no naravno da bi to trebalo da bude cak i prioritetno, a se to vise ne desava, ali mi kao navijaci vise ne smijemo da se okliznemo u nasoj podrsci klubu. Ne ovim ljudima u klubu, nego klubu, Zelji. Tada ce i ljudima u klubu biti mnogo lakse da rade sve ovo o cemu njihove ambicije sanjaju. Mi od pocetka pomazemo ovim projektima, ali sada bas trebamo biti euforicni i u zajednistvu navijati za naseg Zelju. Neki poraz na terenu nas ne moze pokolebati, jer doci ce i pobjede,a ne mozemo se u ljubavi samo radovati. Ljubav donosi i probleme. Tu smo uvijek bili najjaci, uvijek bili zajedno i ova buducnost zajednistva izmedju kluba i navijaca daje nam nadu u mnogo bolje sutra, u jednu lijepu buducnost svih nas.
Moram spomenuti i Crnova, koji se evo danas spominje naveliko kao novo pojacanje. Nemam posebnu impresiju, osim one da smo mi svi vidjeli da Crnov zna igrati lopte. Da li ce Zeljo kao klub njemu dati novi motiv da pokaze one igre po kojima je postao poznat u ovoj ligi, nadam se da hoce, jer Zeljo je sam po sebi motiv za dokazivanje. On mora razmisljati o svojoj karijeri u ovom klubu, jer sa godinama koje ima, i njemu se kao i Zakaricu ovo namece kao jedna dobra sansa da ostavi pecat dobrih igara, sto bi mu mogao biti konacno i dobar odskocni trenutak za neku bolju karijeru. Ne vidim gdje bi to mogao bolje napraviti nego iz Zelje.
Ali,ovaj me moguci transfer potakao na razmisljanje, da bi mogli u tom slucaju i ostati bez jednog igraca, i sve mi se misli svode na to da bi to mogao biti Sandi Krizman. I zbog broja stranaca i zbog trenutnog dovodjenja dvojice igraca na poziciju gdje je igrao bas Krizman. Meni bi to bilo zao, jer od Krizmana poslije ovih priprema ocekujem bas dobre igre. Bilo bi mi zao, jer mislim da nismo vidjeli sve ono dobro od Krizmana. Krizman je jedan tip igraca koji nije čest. To su rijetki igraci, podsjeca me na jednog bivseg zeljinog igraca, Alena Bajkusu. Nazalost ni Bajkusa se tada nije dugo zadrzao u klubu, ali to je tip igraca koji moze izvesti malo cudo na terenu u momentima kada najvise treba. To sam ocekivao u nastavku prvenstva od Krizmana. A vidjecemo, volio bih da nisam u pravu, nemam nikakve informacije oko toga, ali mi se jednostavno namece takav zakljucak.
U svakom slucaju, za sada mi se mnogo svidja ovaj prelazni rok. Pravi igraci, na pravim mjestima, nominalno gledajuci, po imenima, unaprijedili smo nas tim na bar dvije pozicije. Zeba na svojoj, i Zakaric na svojoj, gdje bi se moglo dopuniti i sa Crnovom. Dobra je stvar da Zakaric moze igrati i desno, pa je to i sirina sama po sebi. E , meni je konacno za ocekivati da izleti neki stoper i lijevi bek. Ako bi ta dva igraca bila u rangu da zaigraju u prvoj postavi na svojim pozicijama, onda bi to bila zaista dobra ekipa. Sada je zaista sve na dobrim pripremama i na Petrovicu koji treba da napravi od ove ekipe homogenu druzinu koja ce se dobro posloziti na terenu i koja ce fizicki biti maksimalno spremna. Stvarno je sada sve na struci. Dobre igrace imamo.