uto sep 13, 2016 4:30 pm
Rođeni Mostarac Adin Demirović, velika golmanska nada sarajevskih plavih, govori o sebi i svojim fudbalskim počecima i ambicijama, matičnom Veležu, te Željezničaru.
Ako se zaviri u CV šesnaestogodišnjeg rođenog Mostarca Adina Demirovića, lako će se otkriti razlozi zašto ga smatraju jednom od najvećih golmanskih nada u BiH u posljednjih nekoliko godina.
Demirović je ponikao u mostarskom Veležu, gdje je godinama učio golmanske vještine i gdje je boravio do prošle godine.
Sretna Jahorina
Iz Veleža Adin lani prelazi u Željezničar, gdje trenutno brani boje kadetske ekipe sarajevskih plavih koji se takmiče u Premijer ligi (grupa A). Trenutno su treći na tabeli i dijele mjesto s gradskim rivalom Sarajevom.
- Sa svega pet godina upisao sam se u školu FK Velež, koji je moj najdraži klub. Sam sam odlučio reći roditeljima da idem trenirati u Velež, a oni su me podržali. Iako se u djetinjstvu golmanom smatrao onaj koji najlošije igra, vremenom sam shvatao koliko je pozicija golmana vrijedna, teška i meni najbolja. Potom je na red došao jedan veliki turnir na Jahorini gdje nismo imali pravog golmana. Ja sam se ponudio i na turniru skrenuo pažnju na sebe, kazao je Demirović za naš list.
Željezničar i Velež nisu jedini klubovi čije mečeve Adin voli gledati.
- Klub koji pratim od malih nogu je Barcelona, a najdraža liga mi je engleska. Barcu volim jer ima tu posebnu igru i igrače koji tako znaju igrati. Premiership volim jer je neizvjestan. Svaka utakmica ima žara, borbena je i zanimljiva za gledanje. Volio bih tamo jednog dana zaigrati, otkriva Adin čiji fudbalski uzor, kaže, nije na Otoku, nego u Njemačkoj.
- To je Manuel Neuer. On je golman sa posebnim i unikatnim stilom igre i branjenja, jednostavno najbolji u onome što radi. Jednog dana želim biti poput njega.
Iako je bio pozivan dva puta u nacionalni tim naše zemlje, na zvaničan nastup još čeka.
- Dva puta sam bio učesnik trening-kampa. Reprezentacija je san svakog mladog igrača, pa se tako i ja nadam da ću jednog dana stati na gol zmajeva.
Iako je tek na početku fudbalske karijere, Adin u svojoj arhivi već ima zabilježene momente koje će pamtiti do kraja života.
- Sjećam se utakmice Crvena zvezda - Velež koju smo izgubili 2:1, ali sam odigrao svoju najbolju utakmicu u dosadašnjoj karijeri sa, pored svega, i odbranjenim penalom. To je bilo na veoma snažnom turniru 2014. u Austriji, otkrila nam je nada plavih.
Zahvalio svima
Na kraju, Adin je iskoristio priliku da zahvali svima onima koji su svako na svoj način, onaj pozitivni, utjecali na njegovu karijeru.
- Zahvalan sam prije svega mojim roditeljima koji su mi uvijek bili podrška u svemu što mi je bilo ambicija, a posebno u fudbalu. Zahvalio bih Veležovim ikonama Dženanu Zaimoviću i Igoru Remetiću, te golmanskim trenerima Adnanu Guši, Adnanu Pervanu i uvijek raspoloženom Esadu Ibrahimoviću, koji me do sada najviše naučio. Esad mi je najdraži trener s kojim sam radio, rekao nam je mladi čuvar mreže.
Navijati za Sarajevo stvar je geografije, a za Želju stvar filozofije!
"Mi u Želji smo ratnici, a ne svileni akademci, i to nek vam je jasno dok igrate ovdje!" - Milan Ribar