pon avg 22, 2016 1:48 pm
"Niti jedan vjetar nije naklonjen onome tko ne zna gdje plovi."
Otprilike se u tome ogleda nasa situacija. Nije problem u trenerima, igracima, sudijama, muzickim instrumentima, problem jeste sto mi ne znamo sta hocemo i gdje idemo. Nema vizije. Imali smo "Odinu djecu" pa cim se doslo do ozbiljnih para nestalo je i te djece, kao i Ode. Dobili smo onda "Edisove ratnike" pa cim je splasnula euforija, nesta i tih ratnika. Dodjose onda i "Kosticevi evropski standardi" pa splasnuse i prije nego su poceli. Kupali su se nasi igraci u buradima, dosla nova oprema, ispitivanje terena, ali ono najvaznije nije proslo. Teren i rezultati. Sve to dodje i prodje za godinu dana. Imamo mi onu obradu pjesme:"dok palme njisu grane" i tako se i mi njisemo kad vjetar zacvili. Sta cemo sada postati? "Musina elokventnost?" "Simina renesansa?" "Povratak otpisanih?" "Slavna proslost?"
Ovo je najmanje potrebna promjena u funkcionisanju kluba. Ocito da nije problem u treneru, problem je nesto dublje. Klub koji nema sportskog direktora, klub koji nema viziju, klub koji vode ljudi koji nemaju pojma o sportu opcenito. Ovo je samo fasadna promjena koja nista dobro nece donjeti. Kada kola krenu niz brdo, a moraju nekada doci nesto losiji rezultati, prvi ce otici taj "spasitelj." Kako napraviti rezultat u takvim uslovima? Kako napraviti ekipu kada ti neko nabaca hrpu igraca o kojima nemas pojma? Kako napraviti tim ako nemas uslove da dovedes igrace koji ti trebaju i koji mogu iznjeti tvoje zamisli? Novi trener ce biti osudjen na igrace koje nije izabrao, a dok dovede ono sto mu treba, brze bolje ce dobiti otkaz. Nije moguce raditi u takvim uslovima, a mi cemo i dalje gledati kako svi prolaze pored nas.
Jedan Radnik ima viziju i uopste nije problem sto su ostali bez najboljih igraca, jer su dosli novi i samo zauzeli mjesto u pravom sistemu koji je funkcionisao i prije njih, a Boga mi ce gurati i poslije. Sta cemo mi kada taj Radnik stekne uslove da zadrzi tri od cetiri najbolja igraca kao sto sada Zrinjski moze? Gledati im u ledja i strahovati kada dodju na nasu Grbavicu. Nas novi trener ce opet sve pretumbati i rastjerati, a dok prodje dovoljno vremena da nametne svoj sistem, on ce biti drugi ili treci trener u proslosti. Nema niko carobni stapic da sve preko noci postane idealno. Kad dodju teski dani i kada ti lose krene ti otjeraj trenera i pola ekipe.
Nije uopste bitno ko ce doci na klupu kada se najmanje pita za ekipu.