čet avg 18, 2016 2:03 pm
Većinom u životu nije crno - bijelo već sivo tako i ovo. Krivi su igrači, ali i stručni štab pa i uprava. Primjer, Kostić niti bilo koji drugi trener nije kriv što je Bokačini onako reagovao kad ga je Koka pritisno, ali je možda kriv ako mu npr. Bokačini igra prije grka koji možda ne bi ono napravio. E sad, možda bi Grk napravio neku drugu glupost i tako u krug. Na taj način možeš doći do zaključka da imamo igrače sklone kardinalnim greškama i povremenim gubljenjima odnosno da i nisu neki kvalitet jer kako jedan otpisani Hodžurda ne pogriješi nijednom prilikom masu intervencija koje je imao, a imao je puno više posla od naša dva štopera zajedno. Pa onda dođeš do zaključka da mi možda imamo jednu prosječnu ekipu uz par izuzetaka pa kažeš pogrešno smo dovodili i dođeš do odgovornosti onoga (trener/uprava) ko ih je dovodio. Hoću da kažem puno je tu vezanih grešaka i svi su umiješani.
Temelj jedne ekipe na terenu je trener. S njim kad ubodeš i sa manje kvaliteta i ulaganja možeš postići bolji rezultat od očekivanog. Mi o našem treneru pojma nemamo i možda smo većina nas uzela zdravo za gotovo da je dobar i da će napraviti pravi tim. Ja se i dalje nadam da jeste jer ne smijem ni pomisliti da nije jer bi nas to odvelo u katastrofu. Dalje, sa premisom da imaš dobrog trenera pretpostavljaš da i igrači koji su dovedeni su po njegovom izboru i koncepciji, ako nije tako rađeno već imaš fail. Pa ideš dalje, pa kažeš eto trener zna, dovelo mu se većina od onog što je tražio, ostaje mu još da napravi ekipu koja će se pokazati na terenu. Tako bi to trebalo normalno da ide. Uglavnom puno varijabli i koeficijenata, a na kraju se pika samo rezultat.
Šta imamo mi trenutno. Na terenu očito ne štima. Šta je uzrok? Kad realno pogledaš ništa mi specijalno na terenu ni smo dobili ove sezone, praktično nijednog igrača koji donosi prevagu (zaje.b sa Hervasom i Jahom je tome najviše kumovao), imamo ih nekoliko koji su po meni razočarali i od kojih smo više očekivali, a oni u rangu prosječnih igrača na toj poziciji u ligi, da ih sad ne imenujem svi znate manje-više na koga se odnosi. Osim toga, izgleda da ni atmosfera u svlačionici nije dobra, počne se javljati nepovjerenje, gubitak samopouzdanja, pad autoriteta, razna nezadovoljstva itd. i sve to popraćeno slabim rezultatom. Na odgovornim u klubu je da nađu ispravnu dijagnozu problema jer prava dijagnoza je pola ozdravljenja, da se preuzme zajednička krivica, a ne da se prebacuje na ovog ili onog, da se zbiju redovi, da se zakopaju sujete, da se i eventualni krivci kazne ili odstrane ili barem upozore itd. Bio je Željo sto puta u goroj situaciji po svim segmentima pa se na terenu to nije vidjelo. Zadnji primjer je bio onaj derbi kad smo uzeli 1:0 a najvljivao nam se potop. Što opet ne možemo probati isto. Odigrati hrabro, muški, sa velikim motivom, zainatiti se, prihvatiti činjenicu da je Zrinjski dobra ekipa, ne biti bahat, ne eskivirati, ne sabotirati itd i što da ne na kraju pobjediti. Na krilima te pobjede otići u Zenicu i opet sve isto gore nabrojano donjeti tri boda i eto nas opet u vrhu.