pon apr 25, 2016 8:19 pm
Željezničar je jučer na Koševu savladao Sarajevo u 107. vječitom derbiju sa 1:0. Derbi nije donio spektakularnu igru na terenu, muđutim bilo je dosta grubih startova s obje strane, žutih kartona, zaustavljanja igre i sl.
Obje ekipe su igrale borbeno, s obzirom da je utakmica od starta bila tvrda i oštra, ali golom Miroslava Stevanovića Željo je slavio pobjedu. Ovo je Željina prva pobjeda na Koševu nakon 12 godina.
"Lijep je osjećaj pobijediti, posebno na gradskom derbiju. Mi moramo sve utakmice dobro igrati od početka drugog dijela do kraja. Za sada nam ide super i nadam se da ćemo tako nastaviti. Što se tiće tri boda, sigurno da su posebna pošto smo dobili derbi i ovu pobjedu poklanjamo navijačima", rekao je Ivan Lendrić, napadač FK Željezničara.
"Derbi je posebna utakmica gdje je veliki ulog. Mi smo ušli u utakmicu sa jednom namjerom, a to je da pobijedimo i da obradujemo naše navijače koji su nas nosili do pobjede i koji su najzaslužniji za to. Imali smo tešku sedmicu iza nas, oni su bili kad je najteže tu i vjerovali u nas i drago mi je da smo došli do pobjede zbog njih i zbog ljudi koji vjeruju u nas", rekao je za Samir Bekrić, fudbaler FK Željezničara.
Poslije jučerašnjeg meča šef stručnog štaba Sarajeva Almir Hurtić se žalio kako je "sudija dozvolio mnogo grubosti", nakon čega je sudac Edin Jakupović odlukom NS/FS BiH suspendovan do kraja sezone. Posmatrač suđenja ovog arbitra ocijenio je negativnom ocjenom, što u prijevodu znači da je katastrofalno sudio utakmicu.
"Ne znam zbog čega su ga suspendirali. On je jedan od najboljih sudaca u ligi i ja ga cijenim, i zbog toga ne znam zašto je suspendiran. I prije je bilo loših suđenja, on nije pomagao ni nama, niti je pomagao Sarajevu. Možda je taj žuti karton na početku mogao biti i prije, ali poslije ne razumijem, jer on sigurno nije utjecao na rezultat", rekao je Ivan Lendrić, fudbaler Željezničara, te dodao kako je u derbi utakmicama normalno da se igrači suparnički postave.
"Ne bih komentarisao suđenje, ali u svakomn derbiju je normalno da su igrači malo nervozni, jer je veliki ulog i veliki je značaj i za igrače. Igrao sam mnogo derbija i prije je bilo više grubosti i jače igre, ali to je fudbal, nije šah i svako se bori da dođe do svog cilja. To je sve normalno i nema tu ništa čudno, to je sve u sklopu igre. Niko nikoga ne želi da povrijedi, jer svi živimo od istoga, zarađujemo isti hljeb, niko ne želi nikoga da povrijedi, sve je to u žaru borbe i tog adrenalina. Navijači te nose, ali to je sve normalno, sve je to fudbal", kaže nam Bekrić.
Željezničar u narednom kolu dočekuje lidera tabele Zrinjski na Grbavici. Sadašnji napadač Želje, Ivan Lendrić je nekada nosio dres Željinog narednog protivnika.
"Ja se nadam pobjedi protiv Zrinjskog, dat ćemo sve od sebe, pa ćemo vidjeti hoćemo li uspjeti u tome", izjavio je Lendrić.
"Naredno kolo jako teška utakmica. Zrinjski je pokazao da je sjajna ekipa, prvi su na tabeli, ali imamo dovoljno vremena da se odmorimo i spremimo za tu utakmicu. Uz podršku naših navijača da bi došli do našeg cilja, a to je pobjeda. Moramo da potvrdimo dobru igru i ne sumnjam u našu pobjedu", rekao je Samir Bekrić, te dodao kako bi navijanje Manijaka ocijenio čistom desetkom.
"Oni su najzaslužniji za ovu pobjedu i poklanjamo je njima", rekao je Samir Bekrić.
Navijati za Sarajevo stvar je geografije, a za Želju stvar filozofije!
"Mi u Želji smo ratnici, a ne svileni akademci, i to nek vam je jasno dok igrate ovdje!" - Milan Ribar