Visestruko vazan derbi pred nama.
Prvo,jer je to - derbi.Igrat ce se za prestiz,za navijace,za
prevlast u gradu,ma za sve ono sto jedan gradski derbi nosi sa sobom.Drugo,Evropa.I nama i njima je jedino to ostalo,trofeji su izgubljeni za ovu sezonu ( ne pikam te teoretske sanse ) i sad je izlazak u Evropu posljednji voz da se sezona,koliko - toliko, spasi.Istina,oni tu imaju teret vise jer su od pocetka tu negdje u nekim kombinacijama za trofeje,za Evropu,dok smo mi vec na polusezoni dosta toga prezalili.No,treba biti posten i reci da i mi jos uvijek racunamo na ovaj cilj.Pobjednik iz ovog meca zauzima
pole position u odnosu na onog drugog pred sam rasplet a to nije mala stvar.I trece,u nasem slucaju se pojavio jedan dodatni teren nakon sto nas je Sloboda pregazila u polufinalu kupa a to je popravak utiska.Nasi momci imaju odlicnu sansu da dobrom predstavom,naglasavam ovo
dobrom predstavom,poprave utisak koji je uhvatio sve nas odavno a to je da nas ekipa i ne igra najbolje i da djelujemo sve vise kao tim koji se prvi put sreo na terenu.Ne smijem ni zamisliti kako ce razocarenje zavladati medju rajom ako zijanimo taj derbi,posebno ako to bude u nekoj blijedoj i bezidejnoj igri.Volio bih da grijesim i da se to ne desi,ali daj Boze..
Sto se tice samih timova,po meni,odavno nije bio izjednaceniji derbi.Gotovo iste vrline i gotovo iste mane.I oni se uglavnom oslanjaju na krilo ( Duljevic ) i napadaca ( Benko ) kao i mi ( Miroslav i Lendric )..U posljednje vrijeme veoma bitna karika kod njih je postao i Amer Bekic,nekako iz drugog plana postize bitne golove i o tome se mora viditi racuna.I njihova zadnja linija je klimava,od 7 utkmica u PL golove su primali na cak 5,plus 2 utakmice u kupu u kojima su takodjer primali golove.Dakle od 9 utakmica zvanicnih primali su golove u 7,sto znaci da mi do gola na Kosevu mozemo ako je suditi po tome.
Njihov Duljevic ide na Sinisu koji je bolji dio naseg bekovskog para i mislim da se Sinisa moze solidno nositi s njim,dok Miroslav ide na Kramara i tu bih prednost dao Miroslavu.Centarfori su podjednaki,i jedan i drugi u dobroj formi idu na nesigurne odbrane.Po meni vise lopte gurati Lendricu u prostor jer mi ne djeluju bas okretni ni Barbaric ni ostali stoperi,dok su u skoku vrlo snazni.
Bitka ce se,naravno,dobiti na sredini terena.Mi tu imamo Bekrica,Zahirovica,Zolotica i Blagojevica a oni Radovca,Simeunovica,Harbu,Rustemovica,Emersona..Po meni jaci smo na defanzivnim veznim,ovo ostalo izjednaceno.Golmani i treneri takodjer tu negdje,mozda Edis u prednosti jer ima vec jedan derbi iza sebe i vazi za dobrog motivatora sto je bitno u derbijima.
Veoma vazno ce biti otvaranje utakmice,nekako imam osjecaj da ce oni kopirati pristup Slobode od sinoc i da ce igrati jak presing na nasoj polovini jer mi imamo problema sa prenosenjem lopte.To ce Edis morati nekako rijesiti.
Nasu sansu vidim u hrabroj i muskoj igri,maksimalnoj koncentraciji od prve do zadnje minute jer puno grijesimo zaista i primamo jeftine golove.Ako to ispostujemo sve je moguce,kvaliteta i dobrih pojedinaca imamo svakako.
Sve u svemu izjednacen derbi,sanse negdje 50-50.Ko bude manje grijesio taj ce vjerovatno na kraju i slaviti.
Izvinjavam se na duzem postu