Malo kasnim, ali moracu se i ja dotaci ove teme oko bakljada. Tesko je nekome nesto zabraniti, posebno ako mu je to neki cejf, merak. Posebno nasem mentalitetu. Neka ono gori i puca, makar bile i milionske kazne. Ne stavljam se ni na ciju stranu, baklje mi ne smetaju, ali mi ni ne stvaraju neki pretjerani uzitak. Onako, s vremena na vrijeme lijepo bude da se i to odrzi. Ali ne treba pretjerivati.
Nesto sto bih podcrtao i sto mi je bas upalo u oci su ove konstatacije da nam bakljada daje neku sliku u svijetu. Ja nisam vidio nikakvu finansijsku korist klubu, ali mozda i grijesim. Ono sto niko ne govori jeste da ta bakljada utice na jedan dio nasih navijaca, a to su porodice. Mnogo ih je koji ne zele da dodju porodicnu na utakmicu upravo zato sto i dalje u narodu vlada misljenje da su stadioni puni bagre, nasilnika i osoba koje pale, pucaju i dive se tome. Nas klub je jedan od rijetkih koji je generalno orijentiran prema tom dijelu publike, koji njeguje tu porodicnu tradiciju i mislim da bi se ovo pitanje trebalo pokrenuti u klubu.
Postoji mnogo ljepsih nacina da se posalje ista ta slika u svijet. Zasto to ne bi bilo kroz razlicite poruke, parole, zasto to ne bi bilo kroz razlicite lijepo dizajnirane koreografije i transparente??
Cak mislim da bi poruka bila mnogo bolja i dospjela dalje u vidu jedne kvalitetne koreografije nego u vidu jedne bakljade. Cak mislim da bi i klub trebao porazgovarati sa odredjenim navijackim grupama i umjesto da placaju savezu ove glupave i nepostene kazne i time njima pune budzete, trecinu ukupnog izdvajanja za kazne (sto mislim da bi bilo sasvim dovoljno na nivou sezone) da daju navijacima za izradu koreografija i transparenata.
1. Usteda za klub bi bila ogromna na nivou sezone
2. Dali bi jasnu poruku da smo porodicno orijentirani i privukli bi jos jedan dio publike, a time dobili novac od ulaznica
3. Poslali bi jasne, cvrste poruke u svijet da smo civilizirani, da smo tu radi kluba i fudbala i na kraju da znamo jasno iskazati ljubav, ali i ispisati kritiku nekome ili necemu (kroz te transparente).
Btw. Hvala Telecomu na 30k, iako im je malo bezveze da one stolice budu prekrivene narandzastim platnom i kada se ne odigravaju utakmice. Na utakmici nista protiv, platili su i imaju pravo. Svi imaju tu sansu, samo neka pune kasu
Jos malo, jos malo....