sri apr 12, 2017 10:56 pm
Kao neko ko najčešće hvali, a rijetko kritikuje, mislim da imam pravo u jednom postu iskritikovati nešto što je meni u oči upalo. Pojma nemam koliko znam o fudbalu, nisam pričao nikad ni s jednim trenerom, ali eto, valjda sam kroz ove godine nešto naučio.
Kada je odbrana u pitanju, primijetili smo da leluja zadnjih tekmi. Ja ne mislim da je najveći problem u Kerli i Bogičeviću, jer po meni nije najveća zasluga njihova bila i kad smo bili betonirani. Moje mišljenje je da se naš "beton" zasnivao od toga što je naša cijela ekipa igrala izuzetno odgovorno u odbrani, posebno sredina terena, te su oni i Bogičeviću i Kerli mnogo olakšali posao u utakmicama. Zadnjih utakmica to nedostaje, vrlo nam lako izlaze ljudi na štopere, što nije njihova krivica, već krivica sredine terena, koja je po mom mišljenju u padu forme. Ničije lopte su bile Markovićeve i bio nam je dobar dio sezone glavni igrač, više nisu. Blagojević puno kasni, a potrefi se sad i ova "povredica" Zebe koja ostavi trag u njegovom trkačkom smislu. Na stranu to što ja mislim da bi Bokačini trebao biti jedan od dvojice štopera, možda bi bolje INDIVIDUALNO odigrao u nekim situacijama, ali timski nam se beton počeo "komiti" i to je razlog.
Ofanzivni dio. Ono što mene lično najviše nervira je nepreuzimanje inicijative od strane igrača sredine terena. Pod tim mislim da se pasom do prvog slobodnog igrača nekada NE MOŽE STVORITI dobra situacija za gol. Od Markovića ne očekujem to, on je taj neki korektivni faktor, ali ne može se lopta samo dodavati i nikad ne pokušati pretrčati nekog, ući između dvojice, predriblati nekog ili sl. Toga nema, jednostavno se uvijek čeka da se doda lopta, a protiv nekih ekipa koje stanu normalno u odbranu, to je teško, jer nema puno prostora, ako se sam za isti ne izboriš. Konkretno, Blagojević ima u nogama dobru kontrolu lopte i zna se provući, ali se ne provlači. Uglješa u Borcu je znao nanizati igrače i zabiti, ovdje ganja prvog do sebe. Miroslav u 90 posto situacija čeka uključenje beka, jednostavno neće da proba 1 na 1, pa od 3 ćeš jednom proći i ta će ti situacija biti bolja od sva ta tri "pokušaja" centaršuta bez probijanja. Zakarić npr nekada naniza par igrača, i ima tu inicijativu o kojoj pričam, a nekad i on se gradi na krilu kao da čuva rezultat. Šta hoću reći? Ne volim alibi igru, pokušaj nešto, probij, daj pas riskantan, koji može završiti u pm, ali može i u gol šansi, a dodavanje prvom do sebe ili neki čist pas jednostavno nekada ne prolazi. Prostor se mora zaraditi, a mi to nekada dosta loše radimo "tromim" i alibi pasovima.