čet nov 10, 2016 6:56 pm
S obzirom na to da spadam u grupu ljudi koja može reći za sebe da se razumije u sport kao cjelokupan proces od samog terena, preko treninga pa sve do najsitnijih stvari koje se tiču funkcionisanja jednog sportskog kolektiva, mnogi nisu ni svjesni važnosti jedne ovakve stvari.
Većina ljudi gleda sport kroz rezultat što je sasvim normalno, jer u suštini klubovi postoje da bi pobjeđivali osvajali bodove i tako zadovoljavali naše navijačke potrebe i navijačka ega.
Kamp u Butmiru za Sarajevo i ova tribina za Željezničar predstavlja više nego bilo kakva titula prvaka. Vjerovatno će većina reći da je to budalaština i da ja lupam, ali je infrastruktura jednog trening centra ili jedne izgrađene tribine puno važnija za sami klub od trenutnog rezultata.
Uzet ću samo primjer Sarajeva. Računajte samo ovo da su minimalno četiri selekcije kluba dnevno trenirale na iznajmljenom terenu. Da je cijena bila 100 KM to je 400 KM dnevno puta 365 dana godišnje to je približno 150 hiljada maraka na godinu dana. Stavio sam minimalnu cijenu i maksimalan broj dana, a svi znamo da je cijena sigurno bila veća. Da ne govorimo o organizaciji utakmica gdje su ekonomske cijene puno veće, a sada to sve rade u svom kampu i na svom terenu. Znači Sarajevo je samo na tom dijelu uštedilo te pare na godinu dana, uz sve ostalo što nosi posjedovanje svog komada zemlje, grunta, danas sutra zalog za kapitalne investicije itd...
Tribina na Grbavici će Željezničaru donijeti funkcionalan stadion sposoban za organizovanje utakmica u Evropi, svih rangova selekcija reprezentacije, možda nekada i A selekcije u zavisnisti od ispunjenja potreba, ali će donijeti i dodatne sadržaje, kao što se eventualno prostori za iznajmljivanje, ili prostor za fitnes, lupam, koji su također proizvodi koji donose prihode. Nemam pojma šta će biti ispod tribine, ali sam siguran da ljudi koji to prave razmišljaju i u tom pravcu, te će tako donijeti nove prihode klubu u iznosu od XY hiljada maraka na godišnjem nivou i tako pomoći rasteretiti/povećati budžet kluba.
Eh sad da se vratimo na početak. Mnogi kažu **** kamp daj titulu, eto bila je titula pa poslije nje se ništa ne desi, kako kod jednih tako i kod drugih, ali grunt i tribina i teren ostaju zauvijek i to je velika stvar za klubove. ko želi da gleda noromalno. I ovdje se ne radi o personalizaciji ljudi koji vode klubove, nego o konkretnim činjenicama. I vrlo je vjerovatno da će se jebavati majka nakon prvog 'kiksa', ali to je navijački način razmišljanja (i moj da ne bude zabune) i to je tako
Malo je duže, ali je teško pojasniti u dvije rečenice važnost ovakvih projekata, a uporedio sam oba kluba jer se na ovim primjerima jasno vidi dobrobit jednog ovakvog zahvata.