uto nov 01, 2016 6:51 pm
Slavko kada je dosao procijenio je situaciju kod igrackog kadra, ustanovio je da je izmedju ostalih problema, problem u ekipi i nedovoljna fizicka sprema. To je on tako vidio, nema se tu sta nesto posebno razglabati. On uzgred cijelo vrijeme i govori da ce ekipa poslije njegovih priprema fizicki da izgleda potpuno drugacije nego sto je to sada. Zacijelo je bio jako nezadovoljan fizickim stanjem u ekipi, pa i sama kilaza koju on zahtjeva kao prosjek ekipe je njemu bila frapantna, cim je o tome dosta i pricao. Cinjenica je da kod nas u ligi igraju igraci koji su i zapusteni sa kilazom, pa je tako bilo i kod nas. Koliko sam ja shvatio, covjek tezi nekom perfekcionizmu, sto je u biti i potpuno ispravno, ako kao trener znas i pratis trendove, onda je jasno da igrac koji je fit i koji ima optimalnu kilazu, je i pokretniji i fizicki i psihicki je bolji, spremniji za najvece napore. On je morao onda ici postepeno sa ekipom na svim nivoima. Morao je raditi mnogo na razgovorima sa svim igracima, ustanoviti sve te psihicke barijere koje svakog individualca remete u tom trenutku, morao je ustanoviti tu vrstu problema, jer su igraci bili u totalnom haosu poslije tri prokleta poraza, morao ih je odmah spremati za nastavak sezone, jer prvenstvo nece biti zaustavljeno da bi mi rijesili svoje probleme. Morao ih je podici da odmah dobijemo odredjeni rezultat, da ti porazi prestanu i da se konacno pocnu skupljati bodovi. A na sve to morao je racunati i na podizanje fizicke spreme, diktirati kod svakog igraca ponaosob koju optimalnu kilazu igrac mora postici.
Sve je to jako tesko uraditi odmah. Zaista mukotrpan posao. Mi mozemo pricati kako je nama izgledalo da igraci imaju snage i da su dobro spremni. I ja sam to mislio, ja to isto nisam vidio na taj nacin, mislio sam da je problem psihicke prirode osim bezobrazluka pojedinih igraca, ali Slavko je to skontao tako, a u prilog mu ipak ide cinjenica da ekipa kroz utakmicu nestabilno trci u 90 minuta. Postoji tu u svakoj utakmici odredjeni zastoj, narocito u veznom redu koji obavi najvecu metrazu u utakmici.
Malo je vremena 70 dana. Nije to nista. Druga bi stvar bila da je tih 70 dana utroseno na zimske pripreme, gdje se ne odigravaju prvenstvene utakmice, i gdje ti imas za cilj pripremati ekipu bez pritiska prvenstva, dajuci joj fizicki, psihicki i takticki oblik. On je u startu, od prvog dana morao dobijati bodove sa ovom ekipom i sve prethodno napisano ukalkulisati. Pri tome voditi racuna i o protivniku, nalaziti se stalno u žiži medija, biti transparentan sa njima i na usluzi, kako to i dolikuje treneru jedne velike ekipe, pa cak i odgovarati neprestano na jedna te ista pitanja, sto mu je oduzimalo silno vrijeme, ali on nije imao problema s tim.
Tako da, s obzirom na ukupnu situaciju, cijelu ovu problematiku, napravio je veliki posao sa dosadasnjim osvojenim bodovima, prolazak u kupu kroz dva kola, bez obzira na protivnika, tu smo imali srece, a koristeci pauze prvenstva da bi jos malo, koliko je to moguce , fizicki naspanovao ekipu.
Jako je nezahvalno to raditi u toku samog prvenstva. To se ne radi. Pripreme sluze za akumulaciju snage, pa za uigravanje linija i za sve ovo ostalo da bi se spreman mogao uci u prvenstvo. Kad si u prvenstvu, onda se treninzi svode na mnoge stvari u smislu uigravanja akcija, uigravanja linija, ispravljanje raznih gresaka, svakako i fizike ali na nivou odrzavanja, a ne podizanja spreme u jeku prvenstva. Tako da on nije ni mogao kroz neka tri dana pauze i dva dupla treninga, pa onda opet sedam dana pauze i tri dupla treninga otprilike, da odradi nesto puno na fizici, osim sto ih je malo naspanovao, a to znaci dodao na sve nekih desetak postotaka u toj nadogradnji. Meni zbog toga nisu izgledali ni svjezi, pogotovo na derbiju, kao da su bili ispijeni i umorni, neosvjezeni. Ali ocigledno je da je Slavko smatrao da je to dobar momenat da ih malo jos nadogradi.
Kratak je ovo period. Prekratak. Za bilo kojeg trenera bi bio prekratak, pa i za mnogo bolje trenere od samog Petrovica. Mislim da on trenutno izvlaci maksimum i da je do sada uradio kamaru stvari. Neupitno je da je potrebno da uradi jos mnogo mnogo stvari, ali za sve to mu je potreban i mnogo duzi vremenski period.
Meni je bitno da on ima neki plan u svojoj glavi. Ne obazirem se pri tome na njegove rijeci u smislu nekih evropskih grupa, jer mi to izgleda nerealno bar sa ove distance. Ali mi je drago kad vidim da on razmislja na nivou strucnjaka, koji hoce svojim potezima da unaprijedi kompletnu ekipu, da im usadi u glave neke prednosti koje igraci mogu imati, da u promjeni kadra ne razmislja o velikom broju igraca u jednom prelaznom roku, vec hoce da nadogradi ekipu, s tim sto mi je posebno drago kako on razmislja po pitanju tih pozicija u ekipi i da se mora napraviti sto manje gresaka u dovodjenju. Zato je dobro sto on ima u ovlastima imena igraca, mada su ih i prethodnici imali, ali ovo mi sada izgleda organizovanije kada je u njegovoj nadleznosti, gdje je on odgovoran za ekipu. Ja se iskreno nadam da ce uprava moci da odgovori njegovim zahtjevima, te i da njegovi zahtjevi nisu pretjerano nerealni. On je pametan i iskusan trener i zna gdje je dosao, zna sta se od njega ocekuje i on hoce to da ostvari. Kod njega nece biti te vrste emocije i njegovih igraca da bi ih uhljebio, jer kako sam kaze, njegova glava je ovde u pitanju.
Zato, hocu da vjerujem da kada on kaze da ova ekipa nije fizicki spremna po njegovom vidjenju, da je i stvarno tako. Hocu da vjerujem i to da kada on kaze da ce ekipa fizicki izgledati potpuno drugacije poslije zimskih priprema, da ce biti stvarno tako. Samo je potrebno jos malo da sacekamo i da to vidimo. Rezultat ce biti najveci prijatelj ili najveci neprijatelj ovom treneru. Mislim da ima sve uslove, i sada je do njega da vidimo na sta ce to sve liciti poslije odredjenog perioda. Ali ovih 70 dana je stvarno mali vremenski period, kako god to ne izgledalo tako, a on je za to vrijeme mnogo stvari poboljsao kada je u pitanju igracki kadar i mjesto na tabeli. Letjeti ne mozemo, kroz zid glavom mozemo pokusati, ali necemo proci, ono sto mozemo je da damo gromoglanu podrsku vec u narednom susretu, ako to zelimo. Ako ne zelimo, j.ebo ti nas.
VOLIM TE ZELJO !