santakuruz je napisao/la: ↑uto maj 28, 2019 10:19 pm
Qooler je napisao/la:kvalitet je napisao/la: ↑uto maj 28, 2019 9:15 pm
A i ja raspravljam s čovjekom koji smatra da je Hajduk dobro uređen (to koliko ih ismijavaju u Zagrebu i Rijeci je za sjesti i plakati). Hajduk koji je posljednju titulu osvojio u sezoni 2004/2005. Hajduk koji ima UBJEDLJIVO najviše navijača u Hrvatskoj (poslije Zvezde i u regiji), BOGATU historiju, koji ima EKSTRA stadion, SUPER uvjete za treniranje, sve što je klubu neophodno da bi se SVAKE godine borio za pehare. Bore li se? Ne bore. Ko je odgovoran? Rukovodstvo. Ko bira kod njih rukovodstvo, odnosno ko se pita? Navijači. I onda im krivi Dinamo, Mamić, HNS... pa kad poče i Rijeka nešto osvajati, svi im krivi, samo oni nisu. Toliko o njima i toliko o tome da se navijači nešto trebaju pitati.
Vedran Vukotić kojeg svi prizivate, uključujući i mene, je ZA ulazak investitora, a da to sve bude regulirano ugovorima kako bi se Željo zaštitio. Čovjek je za to jer zna kako stvari funkcioniraju u poslovnom svijetu i zna koliko dobrog to može donijeti Želji. Ponavljam, nisam za "divlje" prodaje sumnjivim licima, već sam za ozbiljnog investitora i da sve bude popraćeno ozbiljnim ugovorima. I dalje ne shvatam kako je ovo prodaja Željinog identiteta, ali hajde...
@Qooler, neznalico, Chelsea je jedan kultni engleski klub. Na utakmicama Chelseaja su, većinom, Londonci koji su tu već nekoliko generacija. Klub je bio uvijek dobro praćen, klub je uvijek imao veliku bazu navijača u Londonu. Dolaskom Romana su napravili upgrade i to je sve. Evo ti još jedan primjer. Roma je klub s baš velikom i bogatom historijom, ali vidiš da slabo trofeje osvajaju i nisu baš rezultatski najuspješniji. Ako se obistine priče, pa ih kupe Arapi i počnu osvajati trofeje, hoće li postati plastični klub bez navijača? Ne, nego će samo napraviti upgrade. To i nama treba.
@Le Blue, možemo pokušati, ali ćemo završiti kao Hajduk. Zašto gubiti vrijeme, kad možemo učiti na tuđim greškama?
Svi klubovi koji zavise od polupismenog arapa i rusa koji prodaje naftu će prije ili kasnije doživiti potop. Hajduku se smiju po Rijeci? Hajde molim te, ne govori neistine. Hajduk je samo u rezultatskoj krizi a nikako funkcionalnoj, dok će Dinamo tek upasti u krizu isto ko i sve plastične ekipe koje si nabrojao kada jedna po jedna arapska naftna faca nestane. Zivimo tek kratak period tog investiranja nafte u fudbal, a nismo ni jednu generaciju toga prezivili. Da se nesto dugorocno pokaze stabilno treba bar tri generacije da prezivi. Volio bih te vidjeti kada rikne Roman ili taj koji tajkun gdje će biti PSG i sve slične nakaze od klubova, a gdje Barca.
Na kraju krajeva, pričaš o sasvim drugim investitorima koji ne znaju ni koliko miliona imaju. Ajde pričaj o ovim koji su interesanti za Želju. To su odreda svjetske i lokalne varalice koje bi samo profita da imaju. Ako hoces privatizaciju, otidji do Krivaje, Hidrogradnje i sličnih, nemoj se poredit sa Apple, Microsft i sličnim.
Željo je bio i ostat će klub svih nas.
Hajduk u rezultatskoj krizi? Koja traje 10 godina. Zeljo je u slicnoj situaciji kao i Hajduk zbog toga sto i u Hajduku imas najmanje dvije struje koje sabotiraju jedne druge, sto ulica donosi odluke, sto nema sistema. U takvim okolnostima nece doci do rezultata bez obzira na ogroman broj navijaca i podrsku. S druge strane Dinamo je prevazisao regionalne okvire zbog jednog covjeka koji je Alfa i Omega u klubu, koji ima viziju i koji je izuzetno sposoban (ne ulazim u to da li je kriminalac ili ne). Napravljen je sistem u kojem sve funkcionise, od administracije, od najmladjih kategorija, do seniora. Taj sistem je uz Mamicevu sposobnost iznjedrio minimalno po jedan transfer preko 10miliona eura svake godine, zadnjih desetak godina. Dinamo ne zivi od nekih stranih investicija kako ti kazes, vec od prodaje igraca i od euro nastupa. Dinamo kad izbaci igraca od 17 godina u prvi tim, njega ne pljuju nekakvi je.ivjetri i ne psuju mu na utakmicama, taj igrac za godinu dana zaduzi kapitensku traku i Dinamo masno zaradi na njemu. A pogledajte samo koliko smo mi pljuvali Anela i Hajdara. Nama fali Mamic koji ce treneru reci npr., Anel i Semir Dacic koji su nasi najperspektivniji igraci MORAJU igrati svaku utakmicu, ne zanima me kako ces to postici. Moraju se dovoditi djeca, moraju se ta djeca onda forsirati pod svaku cijenu.
Sent from my SM-J730GM using Tapatalk
Sve se slažem, ali to će se sa Dinamom srušiti čim duh Mamića nestane iznad njega. Doći će razni jebivjetri koji će namirisati profit.
Hajduk je prošao najgore, početni period kada sve ide hu ha. Sada već ide period stabilizacije i dugoročno će samo napredovati, dok Dinamo ako ne nadje nekog laufera ala Mamić će doći u situaciju da ga svako može zapasti, ljudi svakakvih namjera (mada su iskreno purgeri mnogo kulturniji ali i korumpiraniji od nas) .
Razlika je ogromna kako neki poslovni subjekt preživljava smrt (odlazak) alfa i omege i onog subjekta koji ne zavisi od jednog lica.
Ja mislim da mi možemo biti jedan stabilan mali klub sa okružen Željinim bolesnicima. Nemojte porediti sada stanje na tribinama sa onim što može biti. Mnogi se vole voziti brodom, ali on kad počne tonit svi bježe sa njega. Ja prvi vjerovatno više neću na tribine i davat pare dok neko ima interes da ne izvrsi uplatu koja nas košta nas milion. Ispadam samo budala.
Ako se stvori transparentost, odgovornost i povjerenje, mnogi će se okupiti oko Želje, a siguran sam ako se uredi sisitem da će tu biti i zarade.