Hvala Meshtru na uvijek opsežnim analizama, ali ga pitaj kad već imaš pristup org-u, na koga je mislio u ovom svom izlaganju pod "ovi novi". Niti ima njih, niti ima novih, ima samo jedan čovjek koji muze F.KŽ. i koji je uspio da razjedini navijače jednom za sva vremena.storm_raider je napisao/la:Post Meshtara na orgu uz njegovu dozvolu da bude prenesen zajednici Zeljovaca ovdje:
Meshtar je napisao/la:Prodaja k'o prodaja nije problem, ako je vođena kako treba i ima unaprijed riješene ciljeve na način da ne služi samo kao pokrivanje dugova, nego i da nam omogući da i dalje zarađujemo novce na osnovu utrženih sredstava.
Dakle, s te strane nemam problem s prodajom. Međutim imam problem sa unaprijed ugovorenom prodajom, koja je samo sada zrela i provešće se pod motom "ako ne prodamo, mi idemo i kraj je svijeta". Ako su ovi novi nešto naučili od onih starih, to je upravo to. Nažalost one ostale stvari nisu baš pokupili.
Model prodaje po kojem ćemo mi dati teren za XX sumu, a zatim šatro napraviti kamp, za koji nemamo još uvijek niti zemljište, niti projekat, niti pretpostavku za sve moguće dozvole, niti plan finansiranja i slično, mi se nimalo ne dopada. Siguran sam da je tu neko rekao, ma napravim ja kamp za 2 miliona, ne može biti više da ga j.ebeš. Zatim ostatak novca lijepo spiskaš malo na plate, malo nešto središ oko stadiona. Porez opet razvlačiš, nabaciš par pojačanja i eto ga. Uspješan klub![]()
Šta će biti sutra...nevažno je. Da li je neko vidio bilo kakav finansijski presjek, plan (bar godišnji) ili slično?
Također, ovakve lokacije se nikada ne prodaju na ovaj način. Ako za svoju zemlju želiš samo novac, onda zbog dobre cijene ne žuriš. Teško naći kupca? Sasvim sigurno da jeste. Traje. O da. Međutim, adekvatna razlika u cijeni je itekako vrijedna čekanja. Upravo zbog toga ne volim "top planove" jer obično dođu gotovi.
Također, postoje i drugi modeli ulaganja svog kapitala (a naša zemlja to sasvim sigurno jeste), pa recimo možeš učestvovati u investiciji sa tim kapitalom kroz udruživanje u npr. stambene objekte i bez problema uduplati sumu vrijednosti zemljišta. Međutim, ni to ne može odmah
Također model može biti i ulaganje kroz poslovne prostore za najam, pa onda kroz niz godina imaš siguran prihod od najma.
Ljudi sa boljim njuhom za biznis bi to još i bolje iskoristili, međutim nama se iznenada jako žuri. K'o žurio, vrat slomio.
Cijena? Za mene je i npr. 20 miliona malo, ako za dvije godine možemo zaraditi 22. Dakle trenutno klub bez direktora, kao glavnog finansijskog operativca, ugovara posao sa nekim.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk