jovanmaksimovic je napisao/la: ↑uto okt 01, 2024 6:13 pm
jos pricate o sarajevu?! de bolan... koga briga vise za njih... igra zeljo za 6 dana i bitno je samo to.
uostalom... da li ste znali da je stara drvena tribina na zapadu od prije rata ustvari starija nego sto mislimo? bio sam uvjeren da je ona napravljena za svrhe stadiona na marindvoru 1925. ali ne. ta tribina je originalno napravljena za vrijeme A-U uprave na butmirskom hipodromu i onda prenesena na novi stadion marindvor 1925. eto da se zna samo da je ta tribina prezivjela dva svjetska rata ali ne i ovaj posljedni. da se ja pitam ja bi je napravio opet, mozda na pomocnom terenu cisto da se drzimo istorije i onoga sto je bitno!
Nasa draga, stara, drvena tribina, koliko se samo uspomena probudi u covjeku pri pomisli na nju. Napravljena je 1892. godine, a zbog specificne konstrukcije, estetike i meterijala, zvanicno je proglasena kulturno - istorijskim spomenikom BiH. Nakon sto je prenesena i montirana na Grbavicu, izvrsene su na njoj odredjene modifikacije, pojacana krovna konstrukcija, a i sama tribina je produzena ( uz zadrzavanje originalnog izgleda ) cime joj je kapacitet povecan za dodatnih 500 sjedecih mjesta. Bila je neobicno akusticna, a zbog drvene strukture omogucavala je jedan poseban, specifican nacin navijanja koji se nije mogao vidjeti niti cuti niti na bilo kojem drugom stadionu. Tapkanjem nogama po drvenom podu i udaranjem u ogradu tribine proizvodio se jedan neobican huk, neka mjesavina tutnjave i grmljavine sto je uvijek koristeno kada se utakmica lomila i gol visio u zraku, za dodatni psiholoski pritisak na protivnika. I nakon svih ovih decenija taj huk je zauvijek ostao negdje duboko, duboko u meni.